Rusia amenință din nou Republica Moldova. Peskov: Rusia este responsabilă pentru Transnistria. Moldovenii să fie foarte atenți

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului
Peskov a adăugat că ancheta este una rusă şi că este exclusă o investigaţie internaţională în acest dosar. Foto: Profimedia Images

Relaţiile Rusiei cu Republica Moldova sunt extrem de tensionate la ora actuală, a admis luni purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. I-a acuzat pe liderii moldoveni că urmăresc o agendă antirusească și i-a avertizat să nu inflameze şi mai mult situaţia și ”să fie extrem de atenţi”. Declarațiile vin la o săptămână după ce Chişinăul a declarat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de Rusia, relatează Reuters şi EFE.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia a acţionat în ”mod responsabil” în ceea ce priveşte forţele de menţinere a păcii pe care le are staţionate în regiunea separatistă şi a avertizat Republica Moldova să nu inflameze şi mai mult situaţia.

Rusia recomandă Republicii Moldova să dea dovadă de mai multă prudenţă în ceea ce priveşte regiunea separatistă Transnistria, a afirmat Peskov, după ce Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruse staţionate în regiune, notează EFE.

”Rusia a fost şi este o parte responsabilă în ceea ce priveşte Transnistria şi continuă să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noştri moldoveni să fie extrem de atenţi în această privinţă”, a declarat reprezentantul preşedinţiei ruse.

”Relaţiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate”, a declarat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică.

”Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească”, a adăugat el.

”Guvernul moldovean accentuează orice poziţie antirusească şi, de fapt, ajunge la isterie”, a insistat Peskov, apreciind că ”lipsa unei poziţii constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova”, ci dăunează relaţiilor bilaterale.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna trecută o nouă lege prooccidentală după ce guvernul precedent a demisionat în masă în urma unor luni în şir de scandaluri politice şi economice.

Noul guvern condus de premierul Dorin Recean a promis să urmeze o cale proeuropeană şi a cerut demilitarizarea Transnistriei, o regiune separatistă susţinută de Moscova care se învecinează cu Ucraina.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, - la fel ca omologul său ucrainean Volodimir Zelenski - a declarat anterior luna aceasta că dispune de informaţii care sugerează că Rusia pregăteşte o lovitură de stat pentru "răsturnarea" autorităţilor moldovene şi a semăna haos în această republică.

Rusia a negat aceste informaţii, dar Moscova s-a arătat reticentă faţă de posibilitatea ca Republica Moldova - care se află între Ucraina şi România, membră a UE şi NATO - să adere la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a exclus sâmbătă o ”ameninţare militară iminentă” din partea Rusiei împotriva ţării sale, dar a avertizat asupra războiului hibrid dus de Moscova prin dezinformare şi a cerut ajutor comunităţii internaţionale pentru a-l combate.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri