Kremlinul susține că Rusia e imună la sancțiunile occidentale, dar noile mașini Lada arată exact contrariul

Data actualizării: Data publicării:
linie asamblare masini lada avtovaz
Producătorul auto rusesc Avtovaz a reluat producția mașinilor Lada săptămâna trecută. Foto: Profimedia

Cea mai ieftină mașină nouă” - acesta este sloganul cu care sunt prezentate noile mașini Lada produse în Rusia. Adevărul este însă că, fără acces la tehnologie modernă din cauza sacțiunilor occidentale, rușii sunt forțați să producă autoturisme fără airbag, fără ABS și alte sisteme electronice, relatează NBC News.

Producătorul auto rusesc Avtovaz a reluat producția săptămâna trecută, dar compania a fost nevoită să elimine caracteristici de siguranță importante, inclusiv airbagurile, de pe cea mai recentă versiune a popularei mașini Lada.

Avtovaz a oprit producția mărcii Lada în martie și a concediat numeroși angajați, deoarece nu a mai putut cumpăra piese-cheie din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident, după invadarea Ucrainei. Dar, după decizia guvernului rus de a reduce reglementările de siguranță, liniile de asamblare au fost repornite.

Drept urmare, modelul Lada Granta nu va mai avea de airbaguri, sistem ABS sau control electronic al stabilității. Mașina nu îndeplinește nici standardele de emisii adoptate de mulți dintre vecinii Rusiei.

Acesta este un mare pas înapoi”, a spus David Ward, președinte executiv al Programului Global de Evaluare a Autoturismelor Noi, un grup care vizează dezvoltarea standardelor de siguranță auto la nivel mondial. El a spus că este „foarte trist” și „ironic” că Rusia a anulat funcțiile de siguranță pentru noile sale mașini, mai ales că țara are funcția de vicepreședinte al Forumului Mondial al ONU pentru Armonizarea Reglementărilor privind Vehiculele.

„Cum pot pretinde ei că sunt lideri în domeniul siguranței rutiere la nivel global?” a spus Ward.

Experții în politică externă intervievați de NBC News au spus că aceasta este o mișcare clasică din manualul Războiului Rece de la Moscova – o încercare de a arăta că nu e afectată de sancțiunile economice occiddentale. Aceasta, deși îi face pe oameni să sacrifice confortul și siguranța unei mașini noi pentru a menține o iluzie.
Este un calcul politic dur al Kremlinului, a spus Jeffrey Edmonds, fost director pentru Rusia în Consiliul Național de Securitate în timpul administrației Obama.

„Acest lucru arată cu siguranță dorința guvernului rus de a sacrifica bunurile de calitate și siguranța în numele invaziei în Ucraina”, a spus el.

„Vor să ascundă impactul sancțiunilor și se bazează pe mentalitatea de supraviețuire a poporului rus”, a adăugat Edmonds.

Avtovaz a fost deținută de Renault până în mai, dar gigantul francez a ieșit din Rusia în semn de protest față de invadarea Ucrainei, iar acum producătorul auto a ajuns în proprietatea guvernului rus.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri