Kuleba îi cere lui Macron o vizită la Kiev înainte de încheierea președinției franceze a Consiliului UE, în 30 iunie

Data publicării:
Președintele Franței, Emmanuel Macron.
Președintele Franței, Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, spune că își dorește ca Emmanuel Macron să facă o vizită la Kiev înainte de finalul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, în 30 iunie. Președintele francez nu a vizitat Ucraina după invazia rușilor din 24 februarie.

„Este binevenit, indiferent când. Ar fi bine ca domnul Macron să vină în timpul preşedinţiei franceze a UE, iar cel mai bine ar fi să vină cu alte livrări de arme pentru Ucraina; iată cel mai valoros ajutor pe care îl putem primi din partea Franţei”, a spus Dmitri Kuleba într-un interviu acordat canalului francez LCI, citat de Agerpres.

Preşedintele Emmanuel Macron a vizitat Moscova şi apoi Kievul pe 7 şi 8 februarie, înaintea invaziei ruse din 24 februarie. De asemenea, este unul dintre puţinii şefi de stat europeni care continuă să discute în mod regulat cu dictatorul rus.

Mai mulţi oficiali europeni, printre care premierul britanic şi cel canadian au vizitat Kievul de la începutul conflictului.

Preşedintele Macron a declarat, marţi seara, aşa cum a făcut-o şi cu alte ocazii, că „la timpul potrivit, în condiţiile potrivite, voi face această călătorie” la Kiev.

Ministra franceză de externe, Catherine Colonna, a mers, luni, la Kiev, o premieră pentru un reprezentant francez de la începutul invaziei ruse, iar o vizită a preşedintelui francez s-a aflat pe „ordinea de zi”, potrivit ministrului Kuleba.

Întrebat despre situaţia din Severodoneţk din estul Ucrainei, ministrul ucrainean de externe a precizat că au loc lupte de stradă şi a cerut „tunuri de calibru 150, sisteme de rachete cu lansare multiplă şi blindate pentru a asigura mobilitatea armatei noastre”.

Pe lângă livrările de arme, Ucraina cere confiscarea bunurilor ruseşti.„Ţările trebuie să adopte legi care să permită confiscarea bunurilor ruseşti şi transferarea lor în Ucraina pentru reconstrucţie. Potrivit estimărilor noastre, activele ruseşti care ar putea fi transferate în Ucraina sunt în Franţa, cele mai importante eforturi sunt în Franţa, aşadar colaborăm cu Franţa pentru a ne asigura că sunt luate aceste măsuri”, a spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri