La câteva ore după activarea Articolului 7, președintele Poloniei a semnat două legi controversate

Data publicării:
andrzej duda - fb

Preşedintele Andrzej Duda a semnat, miercuri, două legi controversate care completează o schimbare radicală a sistemului judiciar polonez, ignorând anunţul făcut de Comisia Europeană privind declanşarea unei proceduri fără precedent împotriva Poloniei, care poate conduce la privarea ţării de drepturile de vot în cadrul Uniunii Europene, informează AP, preluat de News.ro.

Anunţul lui Andrzej Duda a intervenit la numai câteva ore după ce Comisia Europeană a anunţat că a activat Articolul 7 al Tratatului UE, o procedură care poate conduce la pierderea drepturilor de vot ale Varşoviei în Consiliul European, din cauza refuzului Poloniei de a modifica reforme judiciare controversate.

În momentul anunţului său, Duda nu a făcut referiri la articolul 7, în schimb a apărat prevederile celor două legi. El a argumentat că noile prevederi vor crea un grup de judecători de elită şi, prin urmare, sistemul judiciar va deveni mai democratic, notează sursa citată.

El a sugerat că este nedrept ca Polonia să fie judecată pentru controlul general al executivului asupra justitiei, menţionând că numirea judecătorilor la Curtea Supremă din SUA este, de asemenea, un proces politic.
 

Purtătorul de cuvânt al lui Duda, Krzysztof Lapinski, a declarat, pentru The Associated Press, că preşedintele a semnat aceste două noi legi.

Comisia Europeană a adoptat miercuri o măsură fără precedent şi a impus sancţiuni Poloniei, pe care o acuză că încalcă prin reforme judiciare valorile democratice de bază ale Uniunii Europene. 

Această măsură poate conduce, la capătul unei proceduri complexe şi care nu a mai fost utilizată vreodată, la o suspendare a drepturilor de vot în cadrul Consiliului European, instanţa care regrupează cele 28 de state membre, în cazul unei „încălcări grave” a statului de drept.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri