La Stampa: Un diplomat rus a discutat cu un colaborator apropiat al lui Matteo Salvini despre provocarea unei crize guvernamentale

Data publicării:
matteo salvini intr-un studio de televiziune vorbeste cu mainile intinse avand pe fundal o poza mare cu vladimir putin
Liderul Lega (Liga), Matteo Salvini, este un admirator declarat al lui Vladimir Putin Foto: Profimedia Images

Un diplomat rus aflat la post în Italia s-a întâlnit la sfârşitul lunii mai, la Roma, cu un colaborator apropiat al lui Matteo Salvini, reprezentantul Moscovei fiind interesat să afle dacă miniștrii partidului Liga ar fi dispuși să demisioneze din guvern, provocând astfel o criză politică. Dezvăluirea a fost făcută joi de cotidianul de centru-dreapta „La Stampa” care publică un document despre care susține că provine de la serviciile de informații italiene. 

„Umbre ruseşti peste criza” politică din Italia, a titrat „La Stampa”, abordând deschis tema implicării Moscovei, un subiect care a fost prezent în subsidiar încă de la căderea guvernului Mario Draghi.

„Diplomatul, lăsând să transpară posibilul interes al Rusiei de a destabiliza echilibrele guvernului italian prin această operaţiune, ar fi întrebat dacă miniştrii Ligii intenţionează să demisioneze din guvernul Draghi”, a scris La Stampa.

Guvernul de uniune naţională condus de Mario Draghi a căzut la 14 iulie, după ce trei mari partide, respectiv Liga, Forza Italia şi Mişcarea 5 Stele, au refuzat să participe la un vot de încredere în parlament.

În aceaste condiții, liderul partidului italian de extremă dreapta Liga, Matteo Salvini, s-a văzut somat joi să dea explicaţii despre contactele între ambasada rusă şi anturajul său, în contextul crizei politice care a dus la căderea guvernului condus de Mario Draghi şi la convocarea alegerilor anticipate care vor avea loc în septembrie, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Ambasada rusă le cumpărase bilete de avion pentru Rusia lui Salvini și câtorva colaboratori

Respectiva întâlnire despre care a scris „La Stampa” s-a desfăşurat într-un moment în care Salvini însuşi era acuzat că desfăşoară o diplomaţie paralelă cu ambasada rusă, oficial pentru a lucra la un plan de pace între Moscova şi Kiev, dar fără a avea un mandat în acest sens din partea guvernului italian. Ambasada rusă le-a facilitat astfel lui Salvini şi altor membri ai partidului acestuia achiziţia unor bilete de avion pentru o călătorie la Moscova prevăzută pentru 29 mai, deplasare în final anulată.

Ministrul de externe Luigi Di Maio, care în iunie a demisionat din Mișcarea 5 Stele (M5S) acuzând atunci această formaţiune că subminează eforturile guvernului Draghi de a sprijini cu livrări de arme Ucraina în faţa agresiunii ruse, vede în relatarea ziarului menţionat „o tentativă a ruşilor de a-i face pe miniştrii Ligii să demisioneze din guvernul Draghi”.

De altfel, încă din ziua în care a căzut guvernul Draghi, Luigi di Maio a acuzat că această criză politică s-a întâmplat din cauza partidelor care îi „fac cu ochiul” regimului preşedintelui rus Vladimir Putin și că „nu este întâmplătoare”. 

„Vrem să ştim dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin a dărâmat guvernul Draghi”, a reacţionat şi Enrico Letta, liderul Partidului Democrat, de stânga.

În replică, Matteo Salvini a ironizat „o stângă divizată şi disperată (...) care-şi pierde vremea căutând fascişti, ruşi şi rasişti care nu există. Suntem alături de Occident şi de democraţie”, susține Matteo Salvini, care a acuzat publicarea de „ştiri false”.

De partea sa, Kremlinul a dezminţit orice ingerinţă în politica italiană sau în cea a altor ţări europene care trec prin crize politice, precum Marea Britanie, menționează AFP.

Citiți și: UE și NATO se tem de un guvern de extremă dreapta în Italia, în condițiile războiului din Ucraina (AFP)

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri