Lansările rachetelor Vega-C vor fi suspendate. Europa nu mai are în prezent acces independent la spaţiu

Data publicării:
Lansare-racheta
Europa nu mai deţine în prezent acces independent la spaţiu. Foto: Profimedia Images

Lansările rachetelor europene Vega-C vor fi suspendate până când o comisie de anchetă va stabili cauzele exacte ale defecţiunii care a dus eşecul primului zbor comercial de marţi, informează Agerpres. Comandanţii misiunii au activat comanda de autodistrugere, după ce racheta a deviat de la traseu.

Coprezidată de Arianespace şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), această comisie independentă va avea "responsabilitatea de a evidenţia cauza defecţiunii şi de a propune acţiuni corectoare solide şi durabile pentru a garanta o revenire la zboruri sigure şi fiabile ale rachetei Vega-C", a declarat directorul Arianespace, Stephane Israel.

La 2 minute şi 24 de secunde după lansarea sa de marţi de la ora locală 22:47 (miercuri, 01:47 GMT), traiectoria micii rachete europene a deviat de la cea programată, iar datele telemetrice au încetat apoi să mai ajungă în sala de control de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză.

Lansată deasupra Oceanului Atlantic, racheta depăşise altitudinea de 100 de kilometri şi se afla atunci la puţin peste 900 de kilometri nord de Kourou.

Ordinul privind distrugerea lansatorului a fost dat de CNES, agenţia spaţială franceză. "Nicio vătămare a unei persoane sau pagube materiale nu au fost constatate", a anunţat compania Arianespace.

Potrivit lui Pierre-Yves Tissier, director tehnic la Arianespace, "defecţiunea pare să fie limitată la Zefiro 40", a doua treaptă a lansatorului construit de grupul italian Avio. Datele de zbor au putut fi recuperate şi vor face obiectul unor analize amănunţite.

"Ne asumăm pe deplin responsabilitatea pentru acest eşec al rachetei Vega-C", a declarat CEO-ul grupului Avio, Giulio Ranzo.

După ce lansările rachetelor Vega-C au fost suspendate, Europa nu va mai deţine un acces independent la spaţiu, după cele două lansări ale rachetei Ariane 5 şi alte două programate cu racheta Vega (din care este derivat modelul Vega-C), care urmează să fie efectuate. Zborul inaugural al rachetei Ariane 6 este programat abia în al treilea trimestru din 2023.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri