Lavrov: Am propus Ucrainei ca Belarus să îi ofere garanții de securitate

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Federației Ruse Serghei Lavrov a spus vineri că  Belarus ar trebui să ofere garanții de securitate pentru Ucraina în viitor, odată ce Kievul își va afirma statutul neutru.

„La cererea părții ucrainene, statutul său neutru, non-bloc, non-nuclear ar trebui să fie însoțit de garanții de securitate”, a spus Lavrov.

„Am propus ca Republica Belarus să fie, bineînțeles, printre aceste țări-garante”, a declarat ministrul rus de externe.

După negocierile de la finalul lunii martie, de la Istanbul, Ucraina a transmis că doreşte garanţii din partea NATO, de tipul unui „analog ameliorat” al articolului 5 al Alianţei, în cazul încheierii unui acord de pace între Ucraina şi Rusia. Astfel, ucrainenii vor ca mai mulţi membri cheie ai NATO, precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Franţa şi Germania, să fie garanţi ai unui posibil acord de pace cu Rusia.

Preşedintele Republicii Belarus, principalul aliat al Rusiei, cere ca ţara sa să participe la negocierile asupra „războiului din Ucraina”. Aleksandr Lukaşenko a folosit joi în declarația sa cuvântul „război”, un termen interzis de Moscova.

Potrivit lui Lukaşenko, Moscova "înţelege" această poziţie, însă nu şi Occidentul, care nu întreţine aproape nicio relaţie cu Minskul, din cauza reprimării interne masive a opoziţiei şi a alianţei sale cu Rusia.

Ucraina nu doreşte Minskul la masa negocierilor, pentru că acesta a lăsat armata rusă să-şi lanseze ofensiva asupra Kievului de pe teritoriul belarus.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri