Lavrov anunță că Rusia își micșorează prezența diplomatică în Occident și va acorda „atenție suplimentară” Asiei și Africii

Data publicării:
serghei lavrov
Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, spune că prezența diplomatică a Rusiei în Occident se va micșora și că aceasta va acorda „atenție suplimentară” către țărilor din Asia și Africa. Lavrov a acuzat și că diplomații ruși lucrează în Occident „în condiții ce pot fi cu greu calificate drept umane”.

„Nu există niciun sens şi nicio dorinţă, desigur, să menţinem aceeaşi prezenţă în ţările occidentale”, a declarat Lavrov, în timpul unei întâlniri cu tineri diplomaţi recent angajaţi de MAE rus.

„Diplomaţii ruşi lucrează acolo în condiţii ce pot fi cu greu calificate drept umane, li se creează mereu probleme, ameninţări care avansează constant”, a delirat Lavrov.

„Însă, cel mai important este că acolo nu este de lucru după ce Europa a decis să se închidă în faţa noastră, să-şi suspende orice cooperare economică”, a continuat Lavrov.

„Ce poţi face? Nu-i poţi forţa pe alţii să ne iubească”, a adăugat el.

„În acelaşi timp, ţările lumii a treia, atât în Asia, cât şi în Africa, au nevoie, dimpotrivă, de o atenţie suplimentară”, a spus ministrul rus, precizând că Rusia are multe proiecte acolo, în special comerciale, „care cer un acompaniament diplomatic”.

„În aceste condiţii, vom plasa desigur centrul de gravitaţie în ţările care sunt gata să lucreze în condiţii de egalitate şi să coopereze cu noi pe o bază reciproc avantajoasă”.

Numeroase ţări occidentale, precum SUA, Franţa, Germania, Italia, Spania sau Austria au expulzat în masă diplomaţi ruşi după declanşarea invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie. În unele cazuri, aceste expulzări au fost însoţite de acuzaţii de spionaj.

Regimul Putin a promis că va răspunde proporțional la fiecare dintre aceste măsuri şi zeci de diplomaţi occidentali au fost deja expulzaţi din Rusia. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri