Lavrov: Rusia e alarmată de faptul că Polonia „cere să fie candidat” pentru amplasarea de arme nucleare americane

Data publicării:
Serghei Lavrov
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Rusia este alarmată de dorința Varșoviei de „a deveni candidat” pentru amplasarea bombelor nucleare americane, susține ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția rusă de presă Tass.

FB: președintele polonez Andrzej Duda a spus că negociază cu Statele Unite participarea la programul de găzduire a armelor nucleare NATO, ca măsură de protecție împotriva amenințărilor în creștere din partea Rusiei.

„Polonia cere să fie un candidat pentru ca americanii să-și plaseze și acolo bombele nucleare. Această situație este foarte tulburătoare”, a spus Lavrov.

„În Europa au apărut figuri care încearcă să se joace cu subiectul armelor nucleare într-un mod destul de iresponsabil”, a adăugat Lavrov.

Declarația vine după ce președintele polonez Andrzej Duda a spus că negociază cu Statele Unite participarea la programul de găzduire a armelor nucleare NATO, ca măsură de protecție împotriva amenințărilor în creștere din partea Rusiei.

„Există oportunitatea de a participa la programul de găzduire a armelor nucleare. I-am întrebat pe liderii americani dacă iau în calcul o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis”, a spus Duda într-un interviu pentru Gazeta Polska, potrivit Bloomberg.

Politica NATO de descurajare nucleară le permite țărilor membre care nu au arme nucleare să ia parte la planificarea de grup a alianței. Dintre cele trei puteri nucleare din cadrul NATO (Franța, Marea Britanie și SUA), doar Statele Unite participă la acest program de găzduire. Belgia, Germania și Italia sunt printre țările NATO care găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor.

Dacă Kremlinul va începe un război nuclear, responsabilii pentru aceasta „vor fi blestemați în întreaga lume”, a mai spus Duda.

„Cea mai mare problemă este că noi nu avem arme nucleare”, a continuat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri