„Legea botniței”, noul scandal de la Budapesta

Data actualizării: Data publicării:
Partidul lui Viktor Orban inițiază „legea botniței”
Viktor Orban, premierul Ungariei. Foto: Getty Images

Ungaria merge înainte cu regimul iliberal. FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban, care domină parlamentul de la Budapesta, vrea să impună o lege prin care deputații ostili puterii pot fi sancționați.

De exemplu, li se pot reţine salariile până la șase luni deputaţilor care „împiedică desfăşurarea şedinţei, a dezbaterilor sau a votului”.

În plus, deputatul găsit vinovat ar putea primi interdicţie de intrare de până la 30 de zile în Parlament sau în clădirea în care sunt birourile deputaţilor şi grupurilor parlamentare, separată de cea a Legislativului.

Și asta nu este totul. Dacă preşedintele Parlamentului consideră că s-a produs o agresiune fizică, atunci pedeapsa poate fi şi mai dură: reţinerea salariului pe 12 luni şi interdicţie de intrare pentru 60 de zile.

Deputaţii FIDESZ justifică toate acestea prin acţiunea unui deputat independent care luna trecută, în timpul discursului din Parlament al premierului Viktor Orban, a ţinut afişe în care îl acuza de minciună. Orban a vrut să i le smulgă, dar nu a reuşit.

„Vedem că se pregătesc să modifice iar legea electorală, iar mai nou vedem cum vor să pună botniţă deputaţilor, care reprezintă trei milioane de alegători aici în Parlament”, a acuzat Timea Szabo, deputat al partidului Parbeszed (Dialog)

Este vorba despre o răzbunare a Fidesz, pentru că la alegerile locale mulţi au votat candidaţii opoziţiei. Deci, este o nouă răzbunare copilărească, ce arată că Fidesz nu a învăţat nimic din rezultatele alegerilor”, spune Bertalan Toth, de la Partidul Socialist.

Se vede clar că scopul legii botniţei, care se dezbate aici este ca Viktor Orban să se salveze. Este clar că s-a speriat de rezultatele alegerilor locale”, susține László Lukács - deputat Jobbik.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri