Letonia confiscă mașinile șoferilor prinși beți și le trimite în Ucraina. „Statul nu le poate vinde la fel de repede cât beau oamenii”

Data publicării:
6 masini pe trailer platforma
Transport de mașini confiscate de la șoferi beți, cu destinația Ucraina. Foto: Twitter / Reinis Poznaks

Letonia a început anul acesta să confiște mașinile șoferilor prinși cu o alcoolemie mare la volan și, pentru că centrele de depozitare au devenit neîncăpătoare, a decis să le trimită în Ucraina, ca ajutor de război, pentru a fi folosite pe front sau pentru spitale, scrie Reuters.

200 de mașini au fost confiscate în primele două luni ale anului de la șoferi prinși cu o alcoolemie de peste 1,5‰ în sânge, potrivit Reuters, care menționează că Letonia are o populație de 1,9 milioane de oameni.

„E înfricoșător când îți dai seama cât de multe mașini sunt conduse de șoferi beți”, a declarat Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului Twitter Convoy, care a fost desemnat de guvernul leton să ducă mașinile confiscate în Ucraina.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Autoritățile s-au angajat să-i dea în fiecare săptămână câte 24 de mașini confiscate pe care să le ducă în Ucraina, ceea ce va fi o provocare pentru rețeaua lui de voluntari.

„Nimeni nu bănuia că sunt atât de mulți șoferi beți, statul nu poate vinde mașinile la fel de repede cât beau oamenii. Așa mi-a venit ideea să le trimitem în Ucraina”, a mai spus Poznaks.

Organizația Twitter Convoy a trimis deja aproximativ 1.200 de mașini, după ce a anunțat o campanie de donații pe Twitter, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu un an. A strâns până acum 2 milioane de euro pentru achiziții de mașini, renovări și logistică.

Ministrul de finanțe leton, Arvils Aseradens, a declarat că guvernul a fost inspirat de succesul campaniei ONG-ului. 

„Am spus ok, puteți lua mașinile acelea (confiscate - n.r.)... iar (Poznak) a spus da, e foarte bine!

„Practic, suntem gata să facem orice pentru Ucraina”, a mai afirmat ministrul.

Anul trecut, 4.300 de șoferi au fost prinși cu alcool peste limita legală, fiind implicați în aproape 1.000 de accidente, potrivit datelor poliției.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri