Letonia reintroduce serviciul militar obligatoriu ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia

Data publicării:
Militari participă la o paradă organizată la Riga cu ocazia zilei independenței Letoniei, pe 18.11.2022.
Letonia reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru bărbați. Foto: Profimedia Images

Parlamentul leton a votat miercuri reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţi, începând de anul viitor, invocând riscuri pentru securitatea regională, în contextul războiul lansat de Rusia contra ţării vecine Ucraina, informează Agerpres.

Serviciul militar va fi obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani.

"Serviciul de apărare a statului este răspunsul nostru la noua ameninţare geopolitică", a declarat ministrul leton al apărării, Inara Murniece, înaintea votului.

"De la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, noi nu putem asigura protecţia Letoniei decât prin soluţii defensive complexe, care includ nu doar sisteme de arme, dar şi pregătirea unei mari părţi a societăţii pentru o acţiune militară", a adăugat Murniece.

Letonia eliminase serviciul militar obligatoriu după aderarea sa la NATO în 2004.

Începând din 2007, armata letonă este alcătuită din militari de carieră şi din voluntari ai Gărzii Naţionale care servesc în infanterie part-time, la sfârşitul săptămânii.

Ţara baltică, ce are o populaţie de sub două milioane de locuitori şi frontiere şi cu Rusia şi Belarus, nu se bazează în prezent decât pe 7.500 de militari şi membri ai Gărzii Naţionale, susţinuţi de 1.500 de soldaţi din alte state NATO.

Pentru a intra în vigoare, noua lege trebuie să fie promulgată de către preşedintele Egils Levits.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri