Liderii europeni dau speranţe României şi Bulgariei pentru aderarea la Schengen în 2023. "Vom lucra neobosit să fie cât mai devreme"

Data actualizării: Data publicării:
charles michel si ursula von der leyen
Ăreședintele Consiliului European, Charles Michel și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. FOTO: Profimedia Images

Facem tot posibilul pentru ca România și Bulgaria să poată intra în Spațiul Schengen anul viitor. Acesta este mesajul transmis de președintele Consiliului European, Charles Michel și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, la finalul ședinței de la Consiliul European.

"Astăzi urăm bun venit Croației în spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2023. De asemenea, am avut o dezbatere politică referitor la aderarea la Spațiul Schengen a Bulgariei și României și vreau să vă spun că sunt optimist referitor la faptul că o decizie privind Bulgaria și România poate fi luată în 2023", a declarat Charles Michel.

"României și Bulgariei vreau să le spun - vă susținem complet referitor la aderarea la Schengen. Vom continua să lucrăm neobosit pentru a vă asigura aderarea la spațiul Schengen cât mai devreme posibil anul viitor", a afirmat Ursula von der Leyen

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat că următoarea dată când liderii UE se vor reuni, într-un summit extraordinar ce va fi convocat pentru 9 şi 10 februarie, se va discuta despre subiectul delicat al migraţiei, o temă asupra căreia Austria a insistat şi pentru care a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

"Migraţia nu a fost subiectul principal astăzi, dar ştim cu toţii că ne confruntăm cu un număr tot mai mare de persoane atât pe ruta mediteraneană, cât şi pe ruta balcanică", a declarat Charles Michel la încheierea Consiliului European. "Astăzi a fost ocazia de a deschide din nou dezbaterea pe acest subiect provocator şi vom avea o discuţie aprofundată în februarie", a anunţat Charles Michel.

Președintele Klaus Iohannis a spus, după discuții cu liderii europeni pe tema Schengen, că este optimist că procesul intrării României și Bulgariei va fi încheiat anul viitor, "cu un rezultat pozitiv".

El a spus că "nu a fost contrazis" de nimeni din liderii participanți la discuție. "Este încă un drum pe care îl avem de parcurs. Votul Austriei şi votul mixt din partea Olandei sunt probleme care trebuie încă rezolvate, dar am tras concluzia că de data aceasta pregătirea va fi mai bună, mai profundă şi se doreşte o soluţie. Eu le-am spus că dorim o soluţie în decursul anului 2023. Aşteptarea mea e ca România să intre cu drepturi depline în decursul anului 2023 în Schengen", a adăugat Iohannis.

"Nu am discutat despre un calendar concret şi nici nu cred că e momentul ca astăzi să discutăm despre un calendar concret. E nevoie de multe discuţii în perioada următoare", a mai spus președintele.

Consiliul European, care ar fi trebuit să se încheie vineri, s-a încheiat mai repede, încă de joi seară, liderii punându-se de acord în legătură cu aproape toate chestiunile aflate pe agendă. Singura problemă rămasă în suspensie, dar asupra căreia există un acord de principiu, este plafonarea preţului la gaz, dar chestiunea rămâne să fie definitivată luni, la nivel de miniştri ai energiei. Tema aderării României şi Bulgariei la Schengen nu a fost pe agenda Consiliului European.

Summitul UE a fost mai scurt pentru că vineri are loc o grevă generală în Belgia şi, potrivit mai multor diplomaţi citaţi de Politico.eu, acesta este motivul pentru care reuniunea s-a încheiat surprinzător de repede. Liderii s-au temut că s-ar putea să nu reuşească să prindă zborurile spre casă, a declarat unul dintre diplomaţi. De la miezul nopţii, controlul traficului aerian putea fi afectat de grevă, iar liderii riscau să nu mai poată părăsi uşor Bruxelles-ul. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri