Liderii europeni l-au invitat pe Joe Biden la un summit special la Bruxelles: „Să reconstruim o alianţă puternică între UE şi SUA”

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden, în vizită la Bruxelles în 2015, când se afla în funcția de vicepreședinte al Statelor Unite.
Joe Biden, în vizită la Bruxelles în 2015, când se afla în funcția de vicepreședinte al Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au avut discuții cu președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, pe care l-au invitat la un summit la Bruxelles care va avea loc în 2021.

„Tocmai am discutat cu preşedintele ales Joe Biden şi l-am invitat la o reuniune specială la Bruxelles, anul viitor, cu liderii Uniunii Europene”, a anunțat Charles Michel pe Twitter. El a îndemnat, de asemenea, la „reconstrucția unei alianțe puternice între Uniunea Europeană și Statele Unite”, în contextul în care relația dintre cele două părți s-a înrăutățit considerabil pe parcursul mandatului lui Donald Trump. 

„A venit momentul să ne unim forţele. Într-o lume în schimbare, parteneriatul nostru va fi mai important ca niciodată pentru cetăţenii noştri, pentru a ne relansa economia, pentru a stopa încălzirea climatică şi a crea o lume mai sigură. UE şi SUA vor avea mereu mai mult impact atunci când vor lua măsuri împreună”, a afirmat Michel.

La rândul său, Ursula von der Leyen a transmis că l-a felicitat din nou pe Biden pentru victorie: „L-am felicitat pentru victoria sa. Este un nou start pentru parteneriatul mondial între UE şi SUA. O Uniune Europeană puternică şi SUA puternice colaborând împreună pot defini o agendă mondială bazate pe cooperare, multilateralism, solidaritate şi valori comune”, a anunţat la rândul său preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Cei doi lideri europeni au discutat separat la telefon cu viitorul lider de la Casa Albă, fiecare comunicând, apoi, separat pe această temă. Convorbirea între Joe Biden şi Charles Michel a durat circa 20 de minute, relatează Agerpres.

Discuţia cu Ursula von der Leyen s-a referit la subiecte precum competenţa Comisiei Europene, în special în chestiunile comerciale în care SUA şi UE sunt în dispută, lupta împotriva pandemiei de COVID-19 şi a încălzirii climatice, cele două priorităţi ale UE.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri