Liderul frontului de rezistenţă din Afganistan anunţă că vrea să negocieze cu talibanii pentru a pune capăt luptelor din Panjshir

Data publicării:
Forţele de opoziţie afgane din valea Panjshir
Liderului forţelor de opoziţie afgane din valea Panjshir, Ahmad Massoud, vrea negocieri cu talibanii. Foto: Profimedia Images

Liderul frontului de rezistenţă din Afganistan, Ahmad Massoud, a salutat propunerile consiliului înţelepţilor religioşi (Ulema) privind o soluţie negociată cu talibanii pentru a se pune capăt luptelor, transmite Reuters. Duminică, talibanii au anunţat că au intrat în capitala provinciei Panjshir, după ce preluaseră controlul asupra districtelor din jur.

Liderul Frontului Naţional de Rezistenţă din Afganistan (NRFA) a făcut anunţul pe pagina de Facebook a NRFA.

''În principiu, NRFA este de acord să soluţioneze problemele actuale, să pună capăt imediat luptelor şi să continue negocierile'', a precizat Massoud. "Pentru a se ajunge la o pace durabilă, NRFA este gata să oprească luptele cu condiţia ca şi talibanii să-şi renunţe la atacuri şi la mişcările militare în Panjshir şi Andarab'', a menţionat el, referindu-se la un district din provincia vecină Baghlan.

Talibanii au preluat controlul asupra restului teritoriului afgan în urmă cu trei săptămâni.

Anterior, media afgane au relatat că Ulema a cerut talibanilor să accepte o soluţie negociată pentru a se pune capăt luptelor din valea Panjshir.

Massoud, care conduce o forţă formată din foşti soldaţi afgani şi luptători din miliţiile locale, solicitase încă de acum o săptămână o astfel de soluţionare, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Sub conducerea lui Ahmad Shah Massoud, tatăl actualului lider al NRFA, luptătorii din regiunea Panjshir s-au opus atât forţelor invadatoare ale armatei sovietice, cât şi guvernului taliban care a mai condus Afganistanul în perioada 1996-2001. Lupta din valea Panjshir a fost cel mai proeminent exemplu de rezistenţă contra talibanilor.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri