Liderul opoziției din India a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce l-a defăimat pe premier

Data publicării:
Rahul Gandhi
Liderul opoziției din India a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru că l-a defăimat pe premier. Foto: Profimedia

Liderul opoziției din India, Rahul Gandhi, a fost condamnat la doi ani de închisoare într-un dosar penal de defăimare, scrie BBC. Gandhi a fost condamnat de un tribunal din Gujarat pentru comentariile pe care le-a făcut în 2019 în legătură cu numele de familie al premierului Narendra Modi, în timpul unui miting electoral.

El a fost eliberat pe cauțiune timp de 30 de zile și poate face recurs.

Aflat la un miting electoral din statul Karnataka în aprilie 2019, înainte de ultimele alegeri generale, Gandhi a declarat: „De ce toți hoții au ca nume de familie Modi? Nirav Modi, Lalit Modi, Narendra Modi”.

Nirav Modi este un magnat indian de diamante fugar, în timp ce Lalit Modi este un fost șef al Ligii Premier, care a fost interzis pe viață de comisia de cricket a țării.

Cazul a fost depus pe baza unei plângeri a lui Purnesh Modi, un parlamentar al partidului Bharatiya Janata, care guvernează India, și care a spus că declarațiile făcute de Gandhi au defăimat întreaga comunitate Modi.

Juristul Gautam Bhatia a postat pe Twitter că „referințele la o clasă generică de persoane” – nume de familie în acest caz – nu sunt „acționabile decât dacă o persoană poate arăta o referire directă la sine”.

„Dacă un bărbat spune „toți avocații sunt hoți”, atunci eu, în calitate de avocat, nu pot depune un dosar împotriva lui pentru defăimare decât dacă pot arăta că imputația mă vizează”, a spus domnul Bhatia.

Partidul Congresului a scris pe Twitter că Gandhi va depune apel și „vom lupta și vom câștiga”.

Gandhi nu a comentat încă public, dar a postat pe Twitter un citat în hindi din Mahatma Gandhi: „Religia mea se bazează pe adevăr și non-violență. Adevărul este Dumnezeul meu, iar non-violența este mijlocul pentru a-l obține”.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri