Liderul palestinian Mahmoud Abbas, bănuit că a fost agent KGB

Data publicării:
Palestinian authority President Mahmoud Abbas
epa01903862 Palestinian authority President Mahmoud Abbas talks to the media after his meeting with Egyptian President Hosni Mubarak at presidential palace in Cairo, Egypt, 20 October 2009. EPA/KHALED EL FIQI

Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, ar putea fi un agent KGB al anilor '80, potrivit unor documente deţinute acum în Marea Britanie, provenite din înscrisuri ale unor lucrători KGB, scrie NYTimes, care citează presa israelienă.

Palestinian authority President Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas figurează pe o listă de agenți KGB activi în 1983 sub numele de cod Krotov

Numele lui Abbas figurează pe o listă care include persoane cultivate de KGB în 1983, documentul având înscris numele Abbas Mahmoud, născut în Palestina în 1935, ca agent la Damasc. În înscrisurile citate, numele de cod este Krotov.

Mahmoud Abbas este născut în 1935 pe teritoriile care acum aparțin de Autoritatea Palestiniană, iar după 1948, când s-a format statul Israel, familia lui Abbas s-a mutat la Damasc, în Siria, unde actualul președinte al Autorității Palestiniene a fost crescut și educat.

Semnele de întrebare asupra veridicității statutului lui Abbas de agent KGB se ridică în absența oricăror mențiuni referitoare la momentul și modul în care ar fi fost recrutat, în ce a constat angajamentul său și dacă a fost plătit. Mai important, dacă s-a încheiat această colaborare și când.

Oficialii palestiniei au infirmat dezvăluirea presei de la Ierusalim. Informația provine din arhivele britanice care listează nume ale agenților KGB din 1983, așa cum au fost obținute de la un vechi arhivist al KGB, Vasili Mitrokhin.

După prăbușirea URSS, Mitrokhin a oferit listele cu agenți KGB pe care el însuși le copiase de mână de-a lungul timpului din documentele serviciului secret sovietic.

Documentele sunt păstrate la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și sunt deschise istoricilor de circa doi ani.

Oficialii palestinieni spun că este absurdă dezvăluirea, întrucât Abbas nu avea nevoie să fie agent KGB - Organizația pentru Eliberarea Palestinei colabora îndeaproape cu URSS, iar Abbas conducea o fundație care promova prietenia sovieto-palestiniană, având, de facto, linie directă cu Moscova.

Informația, prezentă în marile cotidiane occidentale, apare pe fondul unei preconizate întâlniri la nivel înalt între liderii Autorității Palestiniene și ai Israelului, o inițiativă a lui Vladimir Putin, care, în anii '80 era locotenent-colonel la KGB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri