Liderul trupelor NATO în Europa avertizează că armata rusă nu ar trebui subestimată. „Este mai mare acum decât la începutul războiului”

Data publicării:
Christopher Cavoli, Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa
Cavoli a spus: „Forțele aeriene au pierdut foarte puțin. Au pierdut 80 de avioane – mai au 1.000 de avioane de vânătoare și bombardiere ușoare. Marina militară a pierdut o navă”. Foto: Profimedia Images

Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul Christopher Cavoli, a avertizat că forțele terestre ale Rusiei sunt mai mari decât erau în 2022 la începutul invaziei în ciuda pierderilor masive suferite în Ucraina, scrie Insider.

„Forțele terestre ruse au fost degenerate oarecum de acest conflict, deși sunt mai mari azi decât au fost la începutul conflictului”, a spus miercuri Cavoli în fața Comisiei pentru Servicii Armte a Camerei Reprezentanților.

„Forțele aeriene au pierdut foarte puțin. Au pierdut 80 de avioane – mai au 1.000 de avioane de vânătoare și bombardiere ușoare. Marina militară a pierdut o navă”, a adăugat Cavoli.

În timpul aceleiași audieri, Cavoli a mai spus că „o mare parte din armata rusă nu a fost afectată negativ de acest conflict” și că „forțele submarine” ale rușilor sunt tot mai active în Oceanul Atlantic.

Rusia continuă să combine puterea militară cu atacurile cibernetice și manipularea rezervei globale de energie, a mai spus Cavoli.

În documentele secrete ale Pentagonului care au fost publicate pe internet la începutul lunii trecute se estima că armata rusă ar fi pierdut mult mai mulți soldați decât ucrainenii (43.000 de ruși, în comparație cu 17.500 de ucraineni).

O analiză din luna februarie a Institutului Internațional pentru Studii Strategice a arătat că Rusia ar fi pierdut în jur de 40% din toate tancurile pe care le avea înainte de război, în timp ce un raport apărut în The Economist indica faptul că armata rusă pierde tancuri pe câmpul de luptă de 10 ori mai repede decât viteza cu care industria poate fabrica tancuri noi.

Sprijinul american pentru Ucraina trebuie să continue și este „foarte important”, potrivit lui Cavoli, care a adăugat că Statele Unite au livrat destule arme pentru ca armata ucraineană să poată porni mult așteptata contraofensivă împotriva rușilor.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a semnalat faptul că ar vrea să crească numărul de trupe în 2023 până la 1,5 milioane, printre care se numără și 695.000 de soldați profesioniști, potrivit postului rusesc RBC.

De la începutul anului, Kremlinul a început să ia măsuri astfel ca recrutarea în armată să fie mai greu de evitat, iar mulți ruși se așteaptă la un al doilea mare val de mobilizări.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri