Liderul unei grupări extremiste, care a îndemnat la „o luptă sângeroasă și disperată” la Capitoliu, a fost arestat pentru rebeliune

Data actualizării: Data publicării:
bărbați înarmați și acoperiți de armură militară în fața unei mașini
Membri ai grupării Oath Keepers din SUA, în orașul Louisville, în 2020, în timpul unui protest al extremiștilor. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Autoritățile americane l-au pus sub acuzare și arestat pe liderul uneia dintre cele mai mari și importante grupări de extremă-dreapta din Statele Unite, joi, pentru rolul său în Asaltul de la Capitoliu, de la începutul lui 2021, când o gloată furioasă de susținători ai lui Donald Trump au încercat să oprească procedura democratică de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020. Stewart Rhodes, lider al grupării Oath Keepers, a fost pus sub acuzare pentru rebeliune, cea mai gravă acuzație adusă până acum unui participant la tentativa sângeroasă de insurecție din 6 ianuarie 2021.

Procurorii americani l-au pus sub acuzare pe Stewart Rhodes și pe alți 10 membri ai grupării extremiste pentru rebeliune și complot pentru rolul său în Asaltul de la Capitoliu, relatează Reuters.

Ei spun că Rhodes și-a pregătit gruparea pentru „o luptă sângeroasă și disperată” în zilele dinaintea Asaltului, ziua în care Trump și-a instigat susținătorii să atace clădirea Capitoliului pentru a opri Congresului din a valida înfrângerea sa în alegeri.

Este pentru prima oară când participanți la tentativa de insurecție au fost puși sub acuzare pentru rebeliune, descrisă de autorități drept „încercarea de a răsturna, elimina sau distruge prin violență guvernul Statelor Unite”.

„Va trebui să luptăm. Nu se mai poate evita”, le-a transmis Rhodes aliaților săi pe aplicația de mesagerie Signal, susțin procurorii americani.

Oath Keepers sunt o grupare extremistă, formată din „activiști” care susțin că guvernul federal le încalcă drepturile.

Conform procurorilor, Rhodes a trimis mai multe mesaje aliaților săi începând din noiembrie 2020, prin care i-a încurajat să se opună „cu violență” transferului pașnic de putere. Pentru acest cap de acuzare, Rhodes ar putea ajunge la închisoare pentru 20 de ani.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri