Linia specială de comunicații între SUA și Rusia a fost folosită o singură dată de la începutul războiului din Ucraina. Cine a sunat

Data publicării:
Aerial Photo Of The Pentagon
Foto: Gulliver/GettyImages

O linie specială de comunicații între conducerile militare ale Statelor Unite și Rusiei a fost folosită o singură dată de la începutul războiului din Ucraina, a dezvăluit un oficial american pentru Reuters.

Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că americanii au inițiat apelul prin linia specială dedicată conflictulu, pentru a-și exprima îngrijorările legate de operațiunile militare ruse în apropierea infrastructurii critice a Ucrainei.

Se cunosc puține detalii despre incidentul care care a provocat apelul între cele două părți - Comandamentul din Europa al Armatei SUA și Centrul Național de Management al Apărării din Rusia.

Oficialul american a refuzat să dea mai multe detalii, dar a precizat că linia de comunicații nu a fost folosită când o rachetă rătăcită a căzut pe teritoriul Poloniei, ucigând doi oameni. 

Cu toate acestea, au fost mai multe incidente recunoscute public, care au avut loc în apropierea unor infrastructuri ucrainene critice, printre care luptele din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, aflată sub controlul rușilor.

Ucraina a exprimat îngrijorări și în privința unei posibile detonări de către ruși a barajului Kahovka din regiunea Herson, care conține o cantitate enormă de apă. Detonarea obiectivului a face ca un val imens de apă să măture localitățile situate mai jos, inclusiv orașul Herson, abia eliberat de forțele ucrainene.

Această linie nu este însă singura modalitate de comunicare între cele două părți, mai precizează Reuters. O altă cale de comunicare este dialogul foarte rar la nivel înalt între secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. De asemenea, și comandanții celor două armate, generalul Mark Milley și generalul Valeri Gherasimov, au vorbit între ei de două ori de la începutul conflictului, a mai arătat sursa citată de Reuters.

Cu toate acestea, relațiile dintre SUA și Rusia sunt cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, iar Departamentul de Stat SUA a anunțat luni că Moscova a amânat întâlnirea de la Cairo, unde cele două părți urmau să reia discuțiile privind controlul armelor nucleare, lucru confirmat de Ministerul rus de Externe.

Întrebat despre linia specială de comunicații cu partea rusă, Pentagonul a spus că a păstrat câteva canale pentru „a discuta chestiuni critice de securitate cu rușii în caz de urgență, pentru a preveni luarea unor decizii greșite, incidente militare sau escaladare”.

Oficialul citat de Reuters a mai spus că linia specială de comunicații este verificată zilnic de partea americană, pentru a se asigura că este funcțională: un ofițer american care vorbește limba rusă sună de două pe zi din centrul de la Wiesbaden, Germania, pentru a fi sigur că totul este pus la punct și funcționează.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri