Lira sterlină, dată peste cap după anunțul victoriei lui Boris Johnson

Data publicării:
monede și bancnote de liră sterlină
FOTO: Getty Images

Lira sterlină a crescut cu 2,3%, la 1,346 dolari, cel mai ridicat nivel din mai 2018, și cu 1,9% față de euro, informează CNN.

Moneda a crescut constant în ultimele săptămâni, traderii pariind pe victoria lui Johnson. Cu o majoritate solidă în parlament, liderul conservator poate scoate țara din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie - înlăturând o parte din incertitudinile pe care Brexit care au afectat afacerile și a economia mai bine de trei ani.

Alegerile curmă, de asemenea, speranțele liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, de a transforma economia Regatului Unit, printr-un șir de politici de stânga. Platforma sa prevede naționalizarea utilităților, creșterea impozitelor pentru companii și bogați și acordarea a 10% din acțiunile companiilor pentru lucrătorii lor.

Conservatorii lui Johnson au câștigat cel puțin 326 de locuri - suficient pentru a garanta o majoritate. Sondajele de ieșire au prezis că va câștiga 368 din 650 de locuri în parlament.

Investitorii cred că o majoritate parlamentară i-ar oferi lui Johnson mai mult timp pentru a negocia o nouă relație cu Uniunea Europeană în urma Brexit-ului. El a promis să înceapă printr-un acord comercial, până la sfârșitul anului 2020, când acordurile tranzitorii Brexit expiră, dar ar putea căuta o prelungire a discuțiilor pentru a evita impunerea bruscă a unor bariere majore între Marea Britanie și cea mai mare piață de export a sa.

Kallum Pickering, economist principal la Berenberg, spune că o victorie clară pentru Johnson ar trebui să însemne un impuls pentru economia Regatului Unit, care a stagnat în ultimele luni. PIB ar putea crește cu 1,8% în 2020, de la 1,3% în acest an, înainte de a accelera până la 2,1% în 2021, a spus el.

În plus, conservatorii intenționează să pună capăt restricțiilor adoptate ​​în urma crizei financiare globale și să înceapă proiecte de investiții. Partidul s-a angajat să crească cheltuielile pentru servicii publice cu 3 miliarde de lire sterline (4 miliarde de dolari) peste planurile actuale, până în anul fiscal 2023, și să stimuleze cheltuielile pentru proiecte pe termen lung cu 8 miliarde de lire sterline (10,5 miliarde de dolari).

Există și opinii mai ponderate. "Nivelul cursului de schimb ignoră practic practic daunele pe care Brexit le-a cauzat până acum economiei, fără a mai vorbi de posibilitatea creșterii daunelor dintr-un Brexit cu perspective încă incerte pentru o viitoare înțelegere comercială", a spus Paul Meggyesi, șeful strategiei globale de schimb valutar la JP Morgan.

Redactare G.M.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri