Lituania cere sancţiuni ca răspuns la planul Rusiei de a trimite arme nucleare tactice în Belarus

Data publicării:
Rachetă balistică a Rusiei, transportată pe un vehicul militar.
Lansatoare mobile de rachete nucleare rusești. Imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Lituania a anunţat că va cere noi sancţiuni împotriva Moscovei şi a Minskului ca răspuns la planul Rusiei de a staţiona arme nucleare tactice în Belarus.

Declaraţia ministerului de Externe al Lituaniei a venit la câteva ore după ce NATO l-a criticat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru ceea ce a numit retorica sa nucleară periculoasă şi iresponsabilă”, potrivit Reuters.

Lituania va cere ca sancţiunile suplimentare împotriva Rusiei şi a Belarusului să fie incluse într-un pachet de sancţiuni aflat în discuţie la Bruxelles, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de la Vilnius.

Împreună cu partenerii săi euro-atlantici, Lituania va decide cum să reacţioneze la aceste planuri militariste ale regimurilor rus şi belarus, a spus ministerul într-un comunicat.

Belarusul, care îşi pierde din ce în ce mai mult suveranitatea, sprijină şi ajută agresiunea Rusiei şi este din ce în ce mai integrată în planurile militare ale Rusiei, reprezintă un factor de risc suplimentar pentru regiunea baltică”, conform comunicatului citat de Agerpres.

Putin şi-a comparat sâmbătă planurile cu staţionarea armelor de către SUA în Europa, insistând în acelaşi timp că Rusia nu îşi va încălca promisiunile de neproliferare nucleară.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri