Lituania interzice folosirea literei „Z” ca simbol de susținere pentru invazia rusească în Ucraina

Data publicării:
Anti War Protest In Düsseldorf, Duesseldorf, Germany - 19 Mar 2022
De la începutul războiului în Ucraina, litera Z a fost folosită drept simbol pentru susținerea invaziei rusești. Foto: Profimedia Images

Parlamentul Lituaniei a votat, marți, interzicerea literei „Z” atunci când este folosită drept simbol de susținere al invaziei rusești din Ucraina, relatează Reuters. Pe lângă aceasta, legislativul de la Vilnius a mai interzis și panglica Sfântului Gheorghe, un simbol militar rus, dar și alte simboluri care exprimă susținere pentru invazie.

Litera „Z” a devenit principalul simbol de susținere al atrocităților comise de ruși în Ucraina și a început să apară frecvent pe rețelele sociale, folosită fiind de susținătorii invaziei sângeroase lansate de Putin.

Vehiculele militare rusești sunt, de asemenea, însemnate cu acest simbol.

De asemenea, panglica Sfântului Gheorghe, un însemn militar rus introdus de țarina Ecaterina cea Mare, a devenit încă din 2014 un simbol adoptat de separatiștii pro-ruși.

Lituania a adăugat prevederile la o lege mai veche care interzice simboluri sovietice și naziste – „simbolurile regimurilor totalitare și autoritare, folosite în trecut și în prezent pentru a promova agresiunea militară, crime împotriva umanității și crime de război comise de acestea”.

Decizia lituanenilor vine după ce și Republica Moldova și Letonia au adoptat măsuri similare.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut, în martie, interzicerea universală a folosirii literei „Z” ca simbol, despre care a spus că semnifică „crimele de război ale Rusiei, orașele bombardate și miile de ucraineni uciși”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri