Lituania renunță la gazul rusesc și se va baza pe gaz lichefiat: „Dacă noi putem să o facem, atunci și restul Europei poate”

Data actualizării: Data publicării:
Imagine sugestivă cu o conductă prin care sunt transportate gaze naturale
Conductă prin care sunt transportate gaze naturale. Foto: Profimedia Images

Lituania anunță că va renunța la importurile de gaz rusesc pentru consumul intern, devenind, astfel, prima țară europeană care obține independența energetică de Rusia, relatează Reuters, care citează ministerul energiei din această țară.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul lituanian a anunțat că întregul consum energetic al Lituaniei se va face pe bază de importuri de gaz natural lichefiat la terminalul din portul Klaipeda.

„Începând din această lună – fără gaz rusesc în Lituania”, scris pe Twitter și președintele țării, Gitanas Nauseda, adăugând și că Lituania rupe legăturile energetice cu țara agresoare.

„Dacă noi putem să o facem, atunci și restul Europei poate”, a adăugat șeful statului lituanian.

Anterior, Lituania a anunțat și că nu va permite importuri de gaz lichefiat din Rusia.

Terminalul de gaz natural lichefiat din Klapeida, denumit „Independența”, a fost inaugurat în 2014, tocmai pentru a opri dependența de gazul rusesc, pe care președinta de atunci, Dalia Grybauskaite a numit-o o „amenințare existențială”.

Totuși, Lituania nu va opri tranzitul gazului rusesc spre exclava Kaliningrad.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri