Lituanienii din apropierea Kaliningradului își pun speranțele în NATO după ce au fost amenințați direct de Rusia

Data publicării:
semnal rutier al punctului de frontieră între Lituania și Rusia, în zona exclavei Kaliningrad
Zonă de granița între Lituania și exclava rusească Kaliningrad. Foto: Profimedia Images

Amenințările Rusiei la adresa Lituaniei și cetățenilor ei au provocat nervozitate printre unii rezidenți ai zonelor din apropierea exclavei rusești Kaliningrad, care spun că își pun speranțele în NATO pentru descurajarea oricărei intenții agresive a regimului Putin, extrem de agitat în ultimele zile după ce autoritățile de la Vilnius au pus în aplicare sancțiunile UE și pentru regiunea Kaliningrad.

Vitalijus Sidiskis, în vârstă de 59 de ani, este de părere că e greu de prezis cum va acționa Rusia, însă spune că rămâne calm, în condițiile în care Lituania este o țară membră NATO și UE.

„Nimic rău nu se va întâmpla pentru că Lituania este în NATO și în Uniunea Europeană. Nu cred că ne vor ataca agresiv”, a spus el, într-o declarație pentru Reuters.

Și alți locuitori ai unui oraș de graniță, Kybartai, aflat chiar lângă exclava rusească, spun că amenințările Rusiei au umbrit orice alte probleme, inclusiv inflația uriașă care a lovit direct în economiile lituanienilor.

„Noi lucrăm chiar lângă graniță, iar manevrele și focurile de armă ne îngrijorează un pic. Ne e teamă mai degrabă de război, de invazie. Economia este economie”, spune și Galina Mateikuniene, croitoreasă de 52 de ani.

Înainte de războiul lui Putin, mulți ruși din Kaliningrad obișnuiau să treacă granița în Lituania pentru a cumpăra din Uniunea Europeană, unii dintre ei la micuța florărie a Laimei Kudirkiene.

Lituanianca de 47 de ani spune că intenționează să rămână în Kybartai, în ciuda viitorului incert și spune că îi pare rău că a pierdut legăturile cu clienții ruși care obișnuiau să treacă pe la florăria ei.

„Își sărbătoreau zile de naștere și nunți. Era ceva foarte normal. Nu mai știu nimic de ei acum, pentru că legăturile au fost rupte”, spune ea.

Conflictul dintre Rusia și Lituania

Sâmbătă, Lituania a pus în aplicare sancțiunile occidentale și asupra exclavei Kaliningrad, blocând tranzitul prin țară a mărfurilor rusești destinate acestui teritoriu, separat de teritoriul continuu al Rusiei. 

Exclava Kaliningrad este dependentă de livrări constante din Rusia, iar decizia lituanienilor a provocat furie uriașă la Kremlin. Trimis de Putin la Kaliningrad la câteva zile de la anunțul Lituaniei, consilierul de securitate Patrușev a amenințat direct cetățenii lituanieni, despre care a spus că „vor simți un impact negativ serios”.

Nikolai Patrușev, fost spion KGB, fost șef FSB și actual secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că acțiunile „ostile” ale Lituaniei arată că „Rusia nu poate să aibă încredere” în Occident, despre care a spus că și-a încălcat angajamentele luate în ce privește Kaliningradul.

Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsuri adecvate sunt analizate și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele acestei decizii vor avea un impact negativ serios asupra populației Lituaniei”, a spus Patrușev.

Autoritățile lituaniene neagă că este vorba de o blocadă a Kaliningradului și spun că nu fac decât să pună în aplicare sancțiunile occidentale, impuse după ce Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei și de a declanșa un război sângeros care durează deja de aproape patru luni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...