Lloyd Austin i-a spus în față omologului chinez că are îngrijorări față de comportamentul „periculos” al aviației chineze

Data publicării:
lloyd austin și delegația americană de la pentagon la masă cu omologii chinezi în Cambdogia
O întâlnire de aproximativ 90 de minute în Cambodgia, descrisă de oficialul american ca „productivă și profesionistă”, ea a fost prima dintre cei doi după vizita din Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în vară. Foto: Profimedia Images

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit, marți cu ministrul chinez al apărării și i-a comunicat acestuia despre nevoia de a îmbunătăți comunicațiile de criză, relatează Reuters. Șeful Pentagonului i-a comunicat direct ministrului chinez îngrijorările ale cu privire la „comportamentul tot mai periculos” al aviației chineze.

O întâlnire de aproximativ 90 de minute în Cambodgia, descrisă de oficialul american ca „productivă și profesionistă”, ea a fost prima dintre cei doi după vizita din Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în vară.

Austin a discutat despre importanța „dialogului substanțial pentru reducerea riscurilor strategice și accentuarea siguranței operaționale”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

Secretarul a ridicat îngrijorări cu privire la comportamentul tot mai periculos al aviației Armatei de Eliberare a Poporului (n. red. - numele oficial al armatei chineze) în regiunea indo-pacifică, care creștere riscurile de accidente”, a mai precizat Ryder.

În iunie, un avion de luptă chinez a interceptat în mod periculos un avion australian de recunoaștere în Marea Chinei de Sud. Australienii au spus atunci că aeronava armatei chineze a zburat la distanță mică de avionul australian și că a aruncat cu „un ghem de rămășițecare conțineau aluminiu, acestea fiind absorbite de motorul avionului australian.

Întâlnirea de marți a miniștrilor apărării a avut loc pe marginea summit-ului ASEAN din Cambodgia.

După vizita lui Pelosi, relațiile Chinei cu SUA au cunoscut o răcire dramatică, guvernul de la Beijing anunțând inclusiv că suspendă discuțiile cu cel de la Washington în mai multe domenii.

Relații tensionate după vizita lui Pelosi în Taiwan

Un oficial american din domeniul apărării, sub condiția anonimatului, a spus că Wei și Austin au avut o discuție „lungăcu privire la Taiwan și au discutat inclusiv despre restartarea, în lunile care urmează, a mecanismelor de dialog care au fost suspendate după vizita lui Pelosi.

Există o așteptare că vom avea o restartare a unora dintre mecanismele care au fost înghețate în ultimele șase luni”, a spus oficialul.

Discuțiile de marți dintre cei doi miniștri vin după o întâlnire de trei ore în președintele Biden și dictatorul chinez, Xi Jinping, săptămâna trecută, la summit-ul G20 din Indonezia. Întâlnirea dintre cei doi lideri a fost menită să prevină transformarea relațiilor dificile SUA-China într-un nou Război Rece.

În ciuda tensiunilor între SUA și China, oficialii militari americani încearcă de multă vreme să mențină deschise liniile de comunicații cu omologii lor chinezi pentru a micșora riscurile sau pentru a gestiona posibile accidente.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...