Logodnica lui Jamal Khashoggi: Sângele următoarei victime a lui Mohammad bin Salman este pe mâinile lui Joe Biden

Data actualizării: Data publicării:
biden salman
Joe Biden „are pe mâini sângele” următoarei victime a prinţului moştenitor saudit. a spus logodnica lui Jamal Khashoggi, jurnalist asasinat în 2018. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden, care a avut o întrevedere cu Mohammad bin Salman în Arabia Saudită, „are pe mâini sângele” următoarei victime a prinţului moştenitor, a denunţat pe Twitter, vineri, logodnica lui Jamal Khashoggi, jurnalist asasinat în 2018, informează AFP.

Redactându-şi mesajul ca şi cum l-ar fi scris logodnicul său, Hatice Cengiz s-a adresat lui Biden: „Acesta este modul în care îi trageţi la răspundere pe cei responsabili de moartea mea? Sângele următoarei victime a lui MBS (supranumele lui Mohammad bin Salman) este pe mâinile voastre”.

Jamal Khashoggi, editorialist la Washington Post critic la adresa puterii saudite, a fost ucis şi dezmembrat pe 2 octombrie 2018 în clădirea consulatului saudit de la Istanbul, în timp ce venise să ceară documentele necesare pentru căsătoria cu logodnica sa turcoaică.

După asasinarea lui, Joe Biden a promis că va reduce monarhia din Golf la statutul de „paria” şi a declasificat un raport ce conchidea că prinţul moştenitor „validase” acest asasinat.

Cu toate acestea, preşedintele american a sosit vineri la palatul regal din Jeddah, unde l-a salutat cordial pe Mohammad bin Salman cu pumnul strâns („check”), formă de salut răspândită după apariţia COVID-19.

Primul «check» între preşedintele Biden şi Mohammad bin Salman a fost mai rău decât o strângere de mână - a fost ceva ruşinos”, a declarat Fred Ryan, directorul publicaţiei Washington Post. Acest gest cordial „reflectă nivelul de intimitate şi de confort pe care i-o oferă lui MBS «izbăvirea» nejustificată pe care el o dorea”, a adăugat Ryan într-un comunicat.

Preşedintele american şi-a încheiat, sâmbătă după-amiază, vizita în Arabia Saudită, după cea desfăşurată în Israel şi teritoriile palestiniene, turneu în cursul căruia a încercat să reafirme influenţa SUA în Orientul Mijlociu, promiţând totodată o nouă „viziune" pentru această regiune.

Arabia Saudită şi-a manifestat acum disponibilitatea de a-şi creşte capacitatea de extracţie a petrolului cu un milion de barili pe zi, atrăgând însă atenţia că aceasta nu va însemna în mod necesar o creştere similară a producţiei.

Promisiunea de creştere a acestei capacităţi, de la 12 la 13 milioane de barili pe zi, a fost făcută de Mohammed bin Salman. Dar el a avertizat totodată că Arabia Saudită nu-şi va putea spori capacitatea de extracţie a petrolului dincolo de acest prag, relatează agenţia DPA.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri