Lovitură neașteptată pentru Biden și democrați. Republicanii câștigă un stat crucial, fief democrat, la un an de la prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Youngkin își salută susținătorii după victoria în alegerile din Virginia din 2021
Glenn Youngkind, guvernatorul ales al Virginiei. Foto: Profimedia Images

Republicanii au câștigat, miercuri, alegerile pentru postul de guvernator al statului Virginia, o lovitură dură pentru democrați și pentru președintele Biden, la un an de la victoria acestuia în alegerile prezidențiale, relatează Reuters. Victoria republicanului Glenn Youngkin într-un stat care devenise în ultimii ani un fief democrat prefațează o cursă extrem de dificilă pentru democrați în alegerile intermediare care vor avea loc anul viitor.

Glenn Youngkin, afacerist, a candidat din partea Partidului Republican împotriva fostului guvernator democrat Terry McAuliffe, ca a mai condus statul Virginia între 2014 și 2018. McAuliffe s-a retras la finalul mandatului, în 2018, în condițiile în care legislația electorală din Virginia nu permite mandate consecutive.

La începutul carierei politice și fără să fi avut anterior vreo funcție aleasă, Youngkin și-a construit imaginea de outsider politic interesat de probleme precum rasismul în școli și portul obligatoriu al măștii anti-Covid.

Nu numai pierderea Virginiei afectează în ultimele zile administrația democrată, ci și o cursă extrem de strânsă într-un stat competitiv – New Jersey, acolo unde guvernatorul în funcție, Phil Murphy, își joacă mandatul până la ultimul vot.

Rezultatele slabe în două state pe care Joe Biden le-a câștigat la scoruri categorice anul trecut, arată că democrații se vor confrunta cu o cursă extrem de dură la alegerile intermediare de la anul, când se pun din nou în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și un număr mare de funcții de senator.

Sondajele recente arată că victoria lui Youngkin s-a datorat faptului că republicanii au mai recuperat voturi în zona votanților independenți și a alegătorilor educați din suburbii, grupuri electorale pierdute de republicani anterior din cauza stilului de politică al lui Donald Trump. Youngkin este unul dintre republicanii care nu a susținut minciunile și teoriile conspirației ale lui Trump, conform cărora alegerile din 2020 au fost fraudate. 

Trump, însuși, însă susține că victoria lui Youngkin i se datorează.

„Aș vrea să mulțumesc bazinului MEU electoral care a ieșit la vot pentru a-l alege pe Glenn Youngkin. Fără noi, el nu ar fi avut nicio șansă de victorie”, a spus fostul președinte.

Eșec major în primul test electoral al administrației Biden

Pierderea Virginiei, un stat care în ultimii ani devenise, cel puțin la nivel prezidențial, tot mai democrat, reprezintă o primă lovitură electorală la adresa administrației Biden, care speră că la alegerile intermediare de la anul va reuși să-și păstreze majoritățile fragile în camerele Congresului american. După noaptea de miercuri, șansele ca acest lucru să se întâmple par că s-au micșorat semnificativ. 

La alegerile intermediare din 2022 vor fi puse în joc toate locurile din Camera Reprezentanților și mai multe poziții de senator, unele dintre ele câștigate de democrați cu mare dificultate în 2020, în statul Georgia. În prezent, democrații au o majoritate foarte fragilă la Cameră - 221 (D) vs 213 (R), și o majoritate tehnică în Senat, camera superioară fiind împărțită 50-50 între democrați și republicani, însă cu votul vicepreședintei Kamala Harris (care este, constituțional, și președinta Senatului) democrații au votul hotărâtor. Conform Constituției Statelor Unite, președintele Senatului nu poate să voteze decât dacă nu există o majoritate iar camera este împărțită 50-50. 

Totuși, administrația Biden s-a confruntat cu dificultăți majore în a-și trece legislația prin Congres, în contextul în care în ciuda faptului că democrații au majoritatea tehnică în Senat, obiectivele sale mai ambițioase s-au lovit de opoziția democratului conservator Joe Manchin, senator din partea Virginiei de Vest, care se opune frecvente legislației progresiste și deseori votează alături de republicani.

Virginia devenise în ultimii ani un stat tot mai „albastru” - ultima oară când și-a acordat voturile în Colegiul Electoral unui republican a fost în 2004, când George Bush a câștigat statul. Ulterior, Virginia l-a ales de două ori pe Obama, în 2016 pe Hillary Clinton, iar în 2020 Biden a câștigat decisiv statul în fața lui Donald Trump. În ce privește postul de guvernator, ultima oară când un republican a câștigat un mandat la conducerea statului a fost în 2009.

În politica americană,„statele albastre” și „statele roșii” referă la cât de des au votat statele respective candidatul democrat sau candidatul republican în ultimele cicluri electorale, dar și ce orientare politică are majoritatea populației votante în acel stat.

Pe lângă statele în care există un oarecare consens partizan favorabil fie republicanilor, fie democraților, mai sunt și statele competitive, în care alegerile se joacă la un număr mic de voturi, al celor indeciși sau independenților. Ele sunt principalul premiu pe care fiecare dintre cei doi candidați, fie că e vorba de prezidențiale sau de alegerile pentru guvernator, speră să le câștige și în multe dintre cazuri, mai ales în cel al alegerilor strânse, ele sunt cruciale pentru a obține victoria.

Harta electorală pentru alegerile prezidențiale 2020 din Statele Unite ale Americii
Harta electorală a Statelor Unite ale Americii. Colorate cu roșu aprins sunt statele care vor vota foarte probabil cu candidatul republican. Cu o nuanță mai deschisă de roșu este statul Texas, în care diferența dintre cei doi candidați s-a redus semnificativ și nu mai poate fi considerat un stat complet sigur pentru republicani. Cu albastru intens sunt colorate statele care vor vota, foarte probabil cu candidatul democrat, iar cu albastru deschis statele în care probabilitatea de a vota cu democratul este mare, dar scorul este ceva mai strâns. Necolorate au rămas statele competitive, în care niciunul dintre candidați nu are un avantaj serios. Harta reflectă atitudini electorale la nivel prezidențial, care nu sunt neapărat valabile și pentru alte curse, precum cele pentru guvernatori sau pentru Senat sau Camera Reprezentanților. Hartă: Adrian Dumitru/Digi24.ro

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri