Lukașenko anunță 20 de arestări după ce un avion militar rusesc a fost sabotat pe aerodromul din Minsk

Data publicării:
O dronă a partizanilor bieloruși aterizează pe radarul avionului-spion rusesc de pe aeroportul militar din Minsk
O dronă a partizanilor bieloruși aterizează pe radarul avionului-spion rusesc de pe aeroportul militar din Minsk. Sursa: captură Twitter

Peste 20 de persoane au fost arestate în Belarus în urma sabotajului asupra unui avion militar rusesc de recunoaştere, staţionat pe un aerodrom din apropiere de Minsk, a anunţat preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko.

Principalul suspect, prezentat drept un „terorist” ruso-ucrainean care lucra pentru serviciile speciale ucrainene SBU, şi „mai mult de 20 dintre complicii săi care erau pe teritoriul bielorus” au fost arestaţi până marţi, a declarat Lukaşenko, potrivit Agerpres.

Opoziţia bielorusă în exil a anunţat la sfârşitul lunii februarie că un avion de recunoaştere rusesc a fost distrus pe aerodromul Maciulişci, de lângă Minsk. Potrivit presei, este vorba despre un avion A-50, echipat pentru operaţiuni de supraveghere şi de centru de comandă.

„Partizanii (...) au confirmat succesul unei operaţiuni speciale care vizează aruncarea în aer a unui avion rusesc rar pe aerodromul Maciulişci, lângă Minsk”, a scris pe Twitter Franak Viacorka, unul dintre principalii consilieri ai opozantei Svetlana Tihanovskaia.

Kremlinul nu a comunicat public nimic pe acest subiect, dar preşedintele bielorus a confirmat marţi că un avion A-50 al armatei ruse a fost ţinta unui atac în care au fost folosite drone de mici dimensiuni, pentru a nu fi detectate de radar. Lukașenko a susţinut că aparatul nu a fost grav avariat.

Autorităţile bieloruse au mobilizat după atac „sute, chiar mii” de membri ai forţelor speciale. Suspectul principal a fost găsit ascunzându-se în pivniţa unei case, a mai spus Lukaşenko, adăugând că arestarea a fost un „miracol”.

Potrivit opoziţiei bieloruse în exil, sabotajul asupra avionului rusesc ar fi fost executat de doi cetăţeni bieloruți, care după operaţiune ar fi părăsit ţara.

Conform Kievului, armata rusă foloseşte aerodromuri din Belarus pentru atacurile asupra Ucrainei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri