Lukașenko avertizează Occidentul: „Nu puneți Rusia la colț. Poate folosi toate tipurile de arme dacă este necesar”

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Lukașenko.
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a avertizat vineri Ucraina și Occidentul să nu pună Rusia la colț, afirmând că Moscova are arme nucleare dintr-un anumit motiv. „Nu trebuie să depășiți acele linii roșii. Rusia poate folosi toate tipurile de arme dacă este necesar”, a afirmat liderul de la Minsk, potrivit Reuters.

„Cel mai important lucru este să nu vă împingeți interlocutorul și chiar adversarul într-un colț. Așadar, nu trebuie să depășești acele linii – acele linii roșii, cum spun rușii. Nu poți să le depășești”, a declarat Lukașenko pentru postul american de televiziune NBC, potrivit agenției de știri de stat din Belarus.

În Occident a crescut îngrijorarea că președintele rus Vladimir Putin ar putea recurge la arme nucleare de când o serie de înfrângeri ale forțelor sale în Ucraina au făcut ca ritmul războiului să se întoarcă în favoarea Kievului.

„În ceea ce privește armele nucleare, orice armă este o armă creată pentru ceva”, a declarat Lukașenko.

„Rusia și-a expus în mod clar poziția: Doamne ferește să aibă loc un atac pe teritoriul Federației Ruse. În acest caz, Rusia poate folosi toate tipurile de arme dacă este necesar”, a adăugat liderul de la Minsk.

Lukașenko nu are niciun cuvânt de spus în deciziile militare ale lui Putin, dar comentariile sale au servit pentru a sublinia starea de tensiune Est-Vest accentuată, în timp ce războiul se apropie de sfârșitul celei de-a opta luni.

Putin a proclamat unilateral luna trecută patru regiuni ucrainene ca parte a Rusiei, o măsură condamnată în mod covârșitor în această săptămână de Adunarea Generală a ONU, și a declarat că va apăra „integritatea teritorială” a Rusiei prin toate mijloacele, inclusiv prin arme nucleare dacă va fi necesar.

Lukașenko a declarat separat că a plasat Belarusul în ceea ce a numit o stare de alertă teroristă sporită din cauza tensiunilor de la granițele sale. El a legat această măsură de anunțul său de luni că a ordonat trupelor belaruse să se desfășoare alături de forțele rusești în apropierea graniței sudice a Belarusului cu Ucraina.

Aliat cu Moscova și situat între Rusia, Ucraina și trei țări NATO, Belarus a permis Rusiei să folosească teritoriul său ca una dintre rampele de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina.

Ultimele sale mișcări de trupe au stârnit îngrijorare la Kiev și în Occident că Lukașenko ar putea fi pe cale să își angajeze armata pentru a sprijini efortul de război șubred al Rusiei. Analiștii politici spun că aceasta este o opțiune neatrăgătoare pentru el, dar că s-ar putea să nu fie în măsură să refuze dacă președintele rus Vladimir Putin o cere.

Belarus depinde de Rusia din punct de vedere politic și economic, iar sprijinul lui Putin l-a ajutat pe Lukașenko să supraviețuiască protestelor masive pro-democrație din 2020. Lukașenko a zdrobit demonstrațiile și toate figurile importante din opoziție au fost încarcerate sau forțate să fugă în străinătate.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri