Lukașenko, contestat la ONU. Lidera opoziției cere să fie tras la răspundere pentru crime

Data actualizării: Data publicării:
Lukașenko
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a semnat sâmbătă o lege care interzice mass-media „neprietenoasă" din ţări străine în Belarus. Foto: Profimedia Images

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat, marți la ONU, că Alexandr Lukașenko nu trebuie să fie recunoscut ca lider legitim al Belarusului și ar trebui să fie tras la răspundere pentru crimele comise, scrie CNN.

Svetlana Tihanovskaia a spus pentru CNN că participă la ONU pentru a exprima voința poporului din Belarus.

Lukașenko, care a fost numit „ultimul dictator al Europei”, s-a agățat de putere în națiunea est-europeană de zeci de ani, iar în 2020 a păstrat funcția după alegeri care au fost reclamate ca fiind nici corecte, nici libere.

Svetlana Tihanovskaia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să organizeze audieri cu privire la situația din Belarus și a subliniat că ONU îl poate trage la răspundere pe Lukașenko pentru crime, încălcări ale drepturilor omului și tortură. 

„Toată atenția este acum asupra Ucrainei, dar Belarus face parte din această criză”, a spus Tihanovskaia.

Ea a spus pentru CNN că aproximativ 2.000 de soldați ruși se antrenează în Belarus, și că, astfel, Lukașenko dă libertate pe teritoriul țării trupelor și echipamentelor rusești.

Lukașenko îi este loial președintelui rus Vladimir Putin „pentru că este singura sursă a puterii sale”, a mai spus lidera opoziției din Belarus, care a cerut, de asemenea, comunității internaționale să întărească sancțiunile împotriva regimului, inclusiv sancțiunile secundare. Ea a cerut, de asemenea, ca societatea civilă să fie sprijinită.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri