Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat sâmbătă că nu crede că Ucraina va agrava situația din Transnistria, așa cum afirmase vineri Ministerul rus al Apărării, transmite Belta, agenția de presă de la Minsk. 

„Eu nu cred în asta. Nu este profitabil pentru ei”, a declarat Lukașenko sâmbătă, răspunzând la întrebările jurnaliștilor la centrul republican de pregătire olimpică în sporturile de iarnă Raubichi, în apropiere de Minsk.

„Occidentul ar vrea să rezolve problema cu Rusia și Transnistria dintr-o singură lovitură pentru a închide această „gaură gri”, cum se spune, și să unească Moldova, să o împingă în România sau să o facă pro-occidentală. Acesta este obiectivul lor. Ucrainenii nu au nevoie de asta. Nu cred că ucrainenii vor înnebuni și vor declanșa un fel de al doilea front”, a subliniat Lukașenko, citat de portalul de informații RBC

La 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a susținut într-un comunicat că Ucraina a intensificat pregătirile pentru invadarea Transnistriei.

Ulterior, MAE rus a emis vineri un comunicat în care condamnă așa numita concentrare de forțe militare ucrainene la granița cu Transnistria și anunță că va folosi orice mijloace pentru a apăra așa zisa republică separatistă, despre care spune că este echivalentă cu teritoriul Federației ruse. 

Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova a respins, vineri, existența unor amenințări din partea Ucrainei privind invadarea regiunii transnistrene, așa cum susține Rusia. Mai mult, MAE de la Chișinău a transmis că declarațiile Moscovei potrivit cărora Transnistria este teritoriu rus sunt „provocatoare”. 

De asemenea, consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat vineri într-un interviu pentru Radio Moldova că Ucraina nu va întreprinde nici o acțiune în regiunea separatistă Transnistria, respingând astfel declarațiile Ministerului rus al Apărăirii.

„Declar în mod absolut oficial să nu ascultați niciodată Ministerul Apărării al Federației Ruse. Este primitiv și folosește în mod constant același lucru, aceste povești primitive despre provocări și așa mai departe. Fantezia Ministerului rus al Apărării ar fi trebuit să fie aruncată la groapa de gunoi cu mult timp în urmă. Poziția oficială a Ucrainei este următoarea: susținem categoric guvernul doamnei Sandu. Credem că parcursul european al Republicii Moldova este cea mai promițătoare direcție pe care Moldova ar trebui să se dezvolte în continuare”, a declarat Podoliak.

Citește și: România atacă dur anunțul Rusiei privind Transnistria: „O abordare extrem de periculoasă”