Lukașenko și-a trimis soldații în Rusia să se instruiască pentru folosirea armelor nucleare „tactice”

Data publicării:
Aleksandr Lukașenko
Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko. Foto: Profimedia Images

Militari ai forţelor armate bieloruse au început, de marţi, să fie instruiţi în Rusia în utilizarea armelor nucleare „tactice”, au au transmis Rusia și Belarusul, după ce Kremlinul a anunţat, recent, că va trimite astfel de arme în Belarus.

„Personalul se va instrui în detaliu asupra aspectelor legate de mentenanţa şi utilizarea armelor nucleare tactice de tip Iskander-M OTRK”, a precizat ministerul apărării bielorus într-un comunicat.

Regimul de la Minsk a mai transmis că militarii bieloruşi trebuie să urmeze un ciclu complet de pregătire în una dintre taberele de antrenament ale forţelor armate ruse, fără să precizeze durata instruirii.

„Personalul din aceste unităţi va studia în detaliu aspectele legate de conţinutul şi utilizarea muniţiei nucleare tactice”, a precizat ministerul apărării bielorus în comunicatul său.

Anunţul regimului Lukașenko vine după o declaraţie făcută, marţi, de ministrul apărării rus. Serghei Şoigu, potrivit căruia Rusia a transmis armatei bieloruse un sistem operativ-tactic Iskander-M (OTRK), care poate folosi atât rachete convenţionale, cât şi nucleare, transmite TASS, conform Agerpres.

„Din 3 aprilie, personalul bielorus este instruit în utilizarea acestuia într-un centru de antrenament rusesc”, a adăugat el în cursul unei reuniuni cu responsabili ai ministerului

De fapt, potrivit EFE, ministerul apărării bielorus a declarat încă în februarie că a început operarea independentă a sistemului rusesc de rachete Iskander, capabil să transporte rachete cu focoase nucleare.

Cu două săptămâni în urmă, dictatorul rus, Vladimir Putin, a anunţat un acord cu Lukaşenko, în vederea desfăşurării de arme nucleare tactice în Belarus, o măsură care a fost criticată pe scară largă în Occident. Putin a spus că nu este nimic extraordinar în aceasta, pentru că SUA procedează într-un mod similar în ţări NATO de zeci de ani.

Dictatorul rus a subliniat că acordul cu Belarus nu încalcă obligaţiile Rusiei în materie de neproliferare nucleară. Potrivit lui Putin, zece avioane au fost deja echipate în Belarus pentru utilizarea unor astfel de arme nucleare tactice.

Aşa-numitele arme nucleare „tactice” pot provoca pagube imense, dar raza lor de distrugere este mai limitată decât cea a armelor nucleare „strategice”.

Lukaşenko nu a exclus, săptămâna trecută, nici posibilitatea de a cere Rusiei arme nucleare strategice în caz de nevoie.

Mai mulţi responsabili ruşi au emis în mai multe rânduri ameninţări abia voalate privind utilizarea armei nucleare în Ucraina în cazul unei escaladări semnificative a conflictului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri