Lula, primit cu protest de refugiații ucraineni din Portugalia. Liderul brazilian a încercat să-și justifice declarația controversată

Data actualizării: Data publicării:
Lula da Silva strânge mâna președintelui Portugaliei
Lula da Silva a fost primit de președintele portughez în vizită la Lisabona. Foto: Profimedia Images

Președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a încercat să-și justifice afirmațiile controversate legate de războiul din Ucraina în timpul unei vizite oficiale în Portugalia, sâmbătă. Lula spune că „rezultatul cel mai bun pentru toată lumea este să fie pace în Ucraina” și că nu vrea „să ia partea niciunuia dintre implicați” ci să „găsească a treia cale - pacea”, relatează Euronews.

Președintele portughez l-a primit pe Lula și pe soția acestuia într-o ceremonie oficială la Mânăstirea Jeronimos din Lisabona, la începutul zilei de sâmbătă. După aceasta, a urmat o întâlnire privată între cei doi lideri la palatul prezidențial.

Vizita lui Lula vine în condițiile în care Brazilia încearcă să întărească legăturile țării sale cu Portugalia, principalul său aliat din cadrul Uniunii Europene, și să repare relațiile diplomatice ale Braziliei, după cei patru ani dezastruoși de izolare din timpul predecesorului său de extremă-dreapta, Bolsonaro.

„Sunt absolut sigur că vom avea un rezultat mult mai bun pentru toată lumea dacă găsim o cale să facem pace”, a spus președintele Lula în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

„Acest război nu ar fi trebuit să înceapă. Rusia nu ar fi trebuit să invadeze, dar a făcut-o. Realitatea e că acest lucru s-a întâmplat. Așa că în loc să fiu de partea cuiva, vreau să aleg o a treia cale – cea a construirii păcii”, a mai spus liderul brazilian.

Lula a provocat furia Ucrainei și a liderilor occidentali, săptămâna trecută, după ce a spus că și Ucraina și Rusia au ales să meargă la război și că ajutorul militar occidental pentru țara invadată de armata lui Putin „alimentează conflictul”.

Liderul brazilian a provocat furie și mai mare la Kiev când a spus că Ucraina „are o parte din vină” pentru conflict.

Brazilia este una dintre țările care nu s-au alăturat sancțiunilor occidentale împotriva statului agresor și nici nu a furnizat ajutoare militare pentru Ucraina invadată.

Ucrainenii au protestat la ambasada braziliană în timpul vizitei lui Lula

Refugiații ucraineni stabiliți în Portugalia și-au arătat furia față de Lula protestând în fața ambasadei braziliene la Lisabona  în timp ce liderul brazilian se afla în vizită, relatează Reuters.

Veniți cu steaguri ale Ucrainei și cu fotografii ale atrocităților comise de invadatori, ucraineni s-au adunat în fața ambasadei braziliene.

Una dintre refugiatele ucrainene din Portugalia, Iana Kolomieț, care se află în această țară de patru luni, a spus că s-a simțit „groaznic” când a auzit comentariile lui Lula.

„M-a supărat foarte tare pentru că nu știu cum poate președintele Braziliei să-l susțină pe Putin, pe acest criminal”, a declarat femeia de 27 de ani.

Ucrainenii au venit cu bannere pe care scria „Rusia e stat terorist” și „Nu ne mai omorâți copiii”.

„Oamenii mor în Ucraina în fiecare zi și avem nevoie de sprijin internațional”, a declarat președintele Asociației Ucrainene din Portugalia, Pavlo Sadoha, spunând că este „ciudat” că „un președinte (n. red. – Lula da Silva) care a luptat toată viața pentru democrație se află acum de partea totalitarismului”.

Asociația condusă de Sadoha a trimis o scrisoare la ambasadă în care își exprimă nemulțumirea. Ea a ajuns la ambasadorul brazilan Raimundo Carreiro și la ministrul Marcio Macedo.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri