Sari la conținut

„Lupii Nopții”, căzuți în dizgrația Kremlinului? Ce le-a făcut Putin motocicliștilor săi naționaliști

Grupul agresiv de motocicliști „Lupii Nopții”, care promovează viziunile imperialiste ale lui Vladimir Putin, nu a mai obținut anul acesta finanțare prezidențială.

bikeri

Vladimir Putin și Alexander Zaldostanov, liderul clubului de motocicliști „Lupii Nopții”.

Motocicliștii au cerut un grant de 15 milioane de ruble pentru a derula mai multe proiecte „patriotice”, inclusiv un eveniment de Anul Nou destinat copiilor, informează cotidianul Vedemosti, citat de The Moscow Times.

Paradoxal sau nu, o parte din granturile oferite de Kremlin au ajuns la trei organizații non-guvernamentale considerate în Rusia, în limbajul conotativ al spiritului sovietic, ca fiind „agenturi străine”.

Printre „agenturile străine” de pe lista lui Vladimir Putin, se numără și Centrul independent Levada, care a primit 2 milioane de ruble, Fondul regional Samarnaya Guberniya și un centrul de dezvoltare.

Ce implică eticheta de „agentură străină” impusă unei organizații non-guvernamentale în Rusia? În niciun caz tăierea acestora de la accesarea finanțărilor publice. Numai că ONG-urile categorisite în acest fel se află pe un registru al Minsiterului Justiției și sunt supuse unei examinări draconice.

„Jackpot”-ul oferit de Vladimir Putin, în valoare de 55 de milioane de ruble, a ajuns în conturile ogranizației care oferă premiile „Masca de Aur” în domeniul dramaturgiei.

În total, 2,25 miliarde de ruble au fost puse la dispoziția a aproximativ 970 de ONG-uri, informează agenția Interfax.