Video&Foto Emmanuel Macron și Maia Sandu s-au plimbat pe jos prin centrul Chișinăului și au intrat într-o cofetărie

Moldova Russia Ukraine War
Emmanuel Macron și Maia Sandu s-au plimbat prin centrul Chișinăului. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 18:30 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, după întâlnirea cu omologul său francez, Emmanuel Macron, că Agenția Franceză de Dezvoltare va acorda un credit pentru investiții de 15 milioane de euro în energie regenerabilă, feroviar, irigații și aprovizionarea cu apă și canalizare. De asemena, ea a vorbit despre colaborarea dintre cele două state pentru recuperarea activelor furate. După întâlnirea și conferința de presă comună pe care cei doi lideri au avut-o, Emmanuel Macron și Maia Sandu s-au plimbat prin centrul Chișinăului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Foto: Profimedia Images

Macron: Nu ne permitem să arătăm nicio slăbiciune

Emmanuel Macron: „Acest context pe care l-am evocat, și anume războiul, este o amenințare pentru toată regiunea, pentru țara voastră și pentru Europa noastră. Ceea ce se întâmplă în Ucraina, la doar 100 de kilometri depărtare de aici, constituie o amenințare pentru stabilitatea noastră, a tuturor, și are deja consecințe profunde asupra vieților noastre, asupra economiilor noastre. Rusia s-a angajat într-o tentativă asumată, vizând contestarea principiilor fundamentale pe care ne-am baza securitatea colectivă, după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia a ales să încalce integritatea teritorială și suveranitatea țării vecine, Ucraina.

Nu ne permitem să arătăm nicio slăbiciune. Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina, așa cum facem deja, și trebuie să întărim credibilitatea descurajării, astfel încât Rusia să nu-și imagineze că își va continua agresiunea".

Maia Sandu a declarat în discursul său că vizita lui Emmanuel Macro „este prima vizită a unui președinte francez în ultimii 24 de ani".

„E simbolic și faptul că ne vizitați în anul în care marcăm 30 de ani de relații bilaterale diplomatice.

Relația dintre țările noastre a devenit mult mai dinamică, în ultimul an și jumătate. Vă mulțumesc pentru implicarea Dumneavoastră personală în consolidarea acesteia. Contactele frecvente și productive confirmă caracterul special al prieteniei moldo-franceze.

„Trei acorduri importante pentru Republica Moldova"

Avem o agendă bilaterală consistentă. Astăzi, guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova.

Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, așteptată de oamenii de afaceri din Moldova și Franța, va fi semnată chiar după această conferință de presă și ne va ajuta pe noi să atragem mai multe investiții franceze în Republica Moldova.

Al doilea este Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova, prin semnarea căruia lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova și Franța, pe care am inițiat-o anul trecut.

Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi.

Agenția Franceză de Dezvoltare și-a anunțat deja intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare și aprovizionarea cu apă și canalizare.

Cu sprijinul Agenției va fi reabilitat și modernizat tronsonul de cale ferată Chișinău–Ungheni, care deschide perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană.

Compania Proparco, partenera Agenției Franceze de Dezvoltare, va oferi împrumuturi avantajoase întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural și sectorul agricol. Programul de creditare va sprijini aproximativ 3600 de locuri noi de muncă timp de 5 ani.

Mizăm pe cooperarea între Oficiul Național Silvic francez și Moldsilva pentru susținerea programului de reîmpădurire, care este prioritar pentru noi.

Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției, inclusiv în domeniul recuperării activelor furate. Cooperarea dintre țările noastre în ultimul an a permis identificarea mai multor bunuri infracționale originare din Moldova pe teritoriul Franței.

Pentru întoarcerea în Moldova a acestor bunuri identificate, trebuie consolidat dialogul instituțional între Centrul Național Anticorupție și Agenția franceză pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate.

La fel, am inițiat cooperarea dintre Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova și Înalta Autoritate Franceză pentru Transparență în Viața Publică.

Carabinierii și polițiștii de frontieră din Moldova, studenții Academiei de Poliție participă la instruiri de specialitate oferite de autoritățile franceze. La rândul lor, polițiștii francezi lucrează alături de colegii lor moldoveni la punctele de trecere a frontierei noastre, în cadrul misiunii Frontex.

Franța este pentru noi și un partener economic important. În Moldova activează 220 de companii cu capital francez, inclusiv companii mari, cunoscute, în mai multe domenii: telecomunicații, tehnologii informaționale, sectorul agro-alimentar sau cel industrial.

„Încurajăm inițiativele companiilor franceze de a investi în domeniul energiei regenerabile"

Încurajăm inițiativele companiilor franceze de a investi în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova.

Moldova și Franța au dezvoltat, pe parcursul anilor, o cooperare foarte bună în domeniul educațional și cultural. Moldova este o țară francofonă. Limba franceză e predată în sute de școli din țara noastră. Multe licee din Moldova au clase bilingve, unde o parte din disciplinele școlare sunt studiate în limba franceză.

Alianța Franceză, care activează în Republica Moldova de 30 de ani, și-a deschis recent al cincilea oficiu în orașul Cahul. Filiere francofone funcționează în șase universități moldovenești, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei.

Avem contacte foarte bune între oameni. Avem o comunitate mare de cetățeni moldoveni stabiliți în Franța, la studii sau la muncă. În acest context, suntem interesați să semnăm un Acord în domeniul securității sociale.

Timp de 30 de ani, Franța a fost alături de Republica Moldova – inclusiv în perioade dificile, așa cum e perioada prin care trecem acum, având războiul Rusiei împotriva Ucrainei la hotarul nostru.

Moldova a condamnat ferm agresiunea militară rusă, am pledat pentru restabilirea păcii. Din prima zi, moldovenii și-au deschis inima și casele pentru sute de mii de refugiați ucraineni. Instituțiile de stat, societatea civilă, cetățenii de rând s-au solidarizat cu oamenii din Ucraina, într-un gest de unitate fără precedent. Aproape 80 de mii de ucraineni – copii, femei vârstnici – rămân și acum în țara noastră.

Mulțumim Franței pentru cele 37 de tone de ajutor umanitar destinat refugiaților, cele 17 generatoare electrice, distribuite spitalelor din Republica Moldova, dar și pentru decizia de a reloca 2500 de refugiați.

Apreciem, de asemenea, rolul Franței care a organizat, alături de Germania și România, Platforma pentru susținerea Moldovei pentru a ne ajuta să depășim consecințele războiului și ale crizei energetice cu care se confruntă țara noastră.

În pofida tuturor greutăților, vrem să sporim eforturile noastre de a schimba în bine viața oamenilor din Republica Moldova. Am inițiat reformarea sectorului justiției și procuraturii pentru a oferi cetățenilor și mediului de afaceri garanția că drepturile și proprietățile lor sunt protejate. Am început procesul de evaluare externă extraordinară în sectorul judecătoresc.

Lucrăm la consolidarea democrației în țara noastră. Moldova a urcat cu 49 de poziții în Indicele global al libertății presei în doar un an și se regăsește acum la doar 14 poziții distanță de Franța. Întreprindem acțiuni ferme pentru consolidarea capacităților instituțiilor de stat, dar și pentru facilitarea investițiilor și îmbunătățirea climatului investițional din Republica Moldova.

Avem o cooperare foarte bună, în toate domeniile, cu Uniunea Europeană, care este principalul partener economic și de dezvoltare al țării noastre. Economia noastră este tot mai interconectată cu cea europeană. Înspre Uniunea Europeană merg două treimi din exporturile moldovenești.

În acest context, suntem recunoscători Comisiei Europene și statelor membre pentru decizia de a facilita accesul mai mare pe piața europeană al fructelor și altor produse din Moldova care au pierdut piețele din Est, din cauza războiului.

Republica Moldova este o țară europeană, cu oameni care împărtășesc valorile europene, o țară care va avea, fără îndoială, un viitor european. Pe 3 martie 2022, Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Pentru noi, aderarea la Uniunea Europeană este opțiunea strategică de a rămâne parte a lumii libere, mai ales în contextul actual de securitate.

Sperăm că cererea noastră va fi sprijinită de statele membre ale Uniunii Europene la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie.

„Contăm pe susținerea continuă a Franței pentru statutul de țară candidată la UE a Republicii Moldova"

Contăm, domnule Președinte, pe susținerea continuă a Franței pentru statutul de țară candidată a Republicii Moldova. În condițiile dificile în care ne aflăm, acest pas important ne va ajuta să continuăm reformele inițiate și consolidarea democrației noastre.

Știm că integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung și complex, care va cere eforturi susținute. Vreau să fie clar: noi nu căutăm scurtături în acest proces. Suntem pregătiți să ne facem temele – și vrem să fim apreciați după merit, după rezultatul muncii noastre.

În acest context, salutăm inițiativa Dumneavoastră vis-a-vis de Comunitatea Politică Europeană, pe care o susținem și din care vrem să facem parte. Aceasta nu este o alternativă pentru parcursul nostru european, ci o inițiativă complementară, care ne va ajuta în procesul de integrare europeană.

Ne dorim consolidarea parteneriatului nostru cu Uniunea Europeană în domeniul politic și de securitate. Republica Moldova vrea să fie un contribuitor, o parte a soluțiilor pentru problemele europene. Nu dorim să fim doar un consumator de beneficii – vrem să fim un stat care contribuie la o Europă mai puternică, mai integrată, mai influentă pe plan global. Și continuăm să demonstrăm acest lucru, inclusiv prin aportul guvernului și al societății noastre la gestionarea crizei refugiaților și a efectelor războiului.

Împreună, putem contribui la o Uniune Europeană care trebuie să devină un veritabil actor geopolitic în serviciul păcii, drepturilor omului, securității și stabilității, și să dispună de instrumentele necesare pentru a face față tuturor provocărilor.

Parcursul european al Republicii Moldova, continuarea reformelor pe intern, consolidarea dialogului politic și de dezvoltare între Moldova și Franța – pentru toate acestea avem nevoie, întâi de toate, de pace. Eforturile comunității internaționale trebuie orientate acum spre oprirea agresiunii ruse și restabilirea păcii în Ucraina. Trebuie să oprim măcelul, să salvăm viețile oamenilor curajoși din Ucraina – și să protejăm astfel libertatea și bunăstarea Europei”, a declarat Maia Sandu, în discursul său.

Macron: Trebuie să susținem Moldova

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns miercuri la Chișinău, după vizita pe care a efectuat-o în România. Macron s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, iar cei doi au discutat despre relațiile bilaterale și despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Franța este un partener pe termen lung. Am discutat despre relațiile bilaterale și despre candidatura Republicii Moldova la UE”, a scris Maia Sandu într-un mesaj pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Înainte de plecarea în Moldova, Macron a declarat, într-o conferință comună cu președintele Klaus Iohannis, că sunt necesare mesaje de susţinere pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova, ţară „destabilizată de mişcări politice separatiste şi de numărul mare de refugiaţi”.

„Trebuie să trimitem un mesaj de susţinere către Ucraina, în acest moment critic. Să considerăm şi situaţia Moldovei, ţară vecină, în care mă voi deplasa astăzi. Trebuie să o susţinem, pentru că este destabilizată de mişcări politice separatiste şi de numărul mare de refugiaţi pe care îl primeşte cu generozitate pe solul său. Reprezentanţii organizaţiilor umanitare mă vor însoţi”, a spus Macron.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate