Macron: China are un „rol major” de jucat în Ucraina

Data publicării:
Preşedintele francez Emmanuel Macron la o conferinta de presa
Preşedintele francez Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat miercuri, la sosirea la Beijing, că China poate juca un rol majorpentru a găsi o cale spre pace în Ucraina, la începutul unei vizite care are scopul de a reînnoda dialogul cu omologul său chinez Xi Jinping, potrivit France Presse.

China chiar a propus un plan de pace. Este vorba de voinţa de a avea o responsabilitate şi de a încerca să construiască o cale spre pace, a declarat Emmanuel Macron în faţa comunităţii de expaţi francezi, lăudându-le curajul remarcabildupă îndelungate restricţii legate de pandemia de COVID-19, ridicate doar la sfârşitul anului trecut.

Invazia rusă în Ucraina, niciodată condamnată oficial de Beijing, figurează printre temele principale pe care intenţionează să le abordeze joi în cadrul unor discuţii intense cu Xi Jinping, notează Agerpres.

Acest război, pe care în mai multe rânduri l-am calificat drept imperialist, colonial, a încălcat de fapt mai multe principii de bază ale Cartei Naţiunilor Unite, pe care noi, ca doi membri ai Consiliului de Securitate, trebuie să le apărăm în mod hotărât, a declarat Macron, referindu-se la Franţa şi China. Cred că a le apăra înseamnă de asemenea a merge împreună şi a încerca să găsim o cale a păcii, a adăugat preşedintele francez. 

Potrivit lui Macron, China, întărită de relaţia sa strânsă cu Rusia, reafirmată din nou în ultimele zile odată cu recenta vizită de stat a preşedintelui chinez la Moscova, poate juca un rol major în rezolvarea conflictului. Dialogulcu autorităţile de la Beijing este, prin urmare, indispensabil, a spus el. 

Şeful statului francez, care nu a mai fost în China din 2019 din cauza crizei sanitare, a dorit să se distanţeze de abordarea cu tentă de confruntare adoptată în ultimii ani de SUA faţă de rivalul asiatic. Şi de o formă de fatalitate, comentează AFP.

Din ce în ce mai mult, auzim vocile care se ridică pentru a exprima o puternică nelinişte faţă de viitorul relaţiilor între Occident şi China. Şi cumva ajungem la un fel de spirală irezistibilă de tensiuni tot mai mari, a deplâns el. Nu vreau să cred în acest scenariu, a mai spus Macron. Pentru a afişa o unitate a Europei cu privire la această poziţie de angajament, preşedintele francez i-a cerut şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să-l însoţească joi la una din întrevederile sale cu Xi Jinping. 

Însoţit de un impunător grup de peste 50 de şefi de companii franceze, între care cei de la Airbus, EDF şi Veolia, Emmanuel Macron a estimat că Franţa şi Uniunea Europeană nu trebuie să se separede China pe plan economic, ci să menţină o cale realistă şi ambiţioasă

Nu trebuie să renunţăm la asocierea noastră, să ne separăm de China, a pledat Emmanuel Macron, ci să ne angajăm cu voluntarism pentru a continua să avem o relaţie comercială cu China

Mai multe contracte importante vor fi semnate joi, dar nu au fost detaliate deocamdată. Pe o vreme uşor înnorată, Emmanuel Macron a început în cursul după-amiezii o vizită de stat de trei zile în China, urmând ca vineri să se deplaseze la Guangzhou (fostul Canton, sud). 

După criza sanitară din cauza COVID-19, Parisul mizează deci pe o reconexiune la toate nivelurile şi vrea să relanseze schimburile umane, în special între studenţii celor două ţări. Macron va insista miercuri şi asupra legăturilor culturale, inaugurând festivalul franco-chinez Croisements, prezentat ca fiind cel mai mare festival străin în China. 

El va fi flancat de regizorul Jean-Jacques Annaud, muzicianul Jean-Michel Jarre, iar de partea chineză, de actriţa Gong Li şi de pictorul Yan Pei-ming. Încă recent, Franţa nu îşi ascundea speranţa de a-l vedea pe preşedintele chinez jucând un rol de mediator între Ucraina şi Rusia şi care să-şi utilizeze influenţa pe lângă Vladimir Putin pentru a-l convinge să se decidă să se aşeze la masa negocierilor de pace. 

De atunci, faptele au înşelat aceste aşteptări: Xi Jinping şi Vladimir Putin şi-au reînnoit alianţa ca pe un front antioccidental. Cu toate acestea, mai multe ţări, începând cu SUA, se îndoiesc că Beijingul va sfârşi prin a furniza arme Rusiei. 

Înainte de a decola spre Beijing marţi, Emmanuel Macron a avut o convorbire la telefon cu omologul său american Joe Biden, evocând o voinţă comunăde a angaja China să accelereze sfârşitul războiului în Ucraina şi să participe la construirea unei păci durabile în regiune, potrivit preşedinţiei franceze. 

Urgenţa este de asemenea, potrivit Parisului, de a nu lăsa China să alunece în tabăra războiuluiDelegaţia franceză a promis de asemenea să ridice problema drepturilor omului, în special în regiunea Xinjiang, unde - potrivit mai multor observatori - are loc o represiune severă împotriva musulmanilor uiguri.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri