Macron, criticat dur pentru că a spus că interesele „vitale” ale Franței „nu ar fi afectate” dacă Putin atacă cu arme nucleare Ucraina

Data publicării:
emmanuel macron isi musca buza de sus
Președintele francez Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Comentariile recente ale lui Emmanuel Macron cu privire la răspunsul francez în cazul unui atac nuclear rusesc asupra Ucrainei au atras criticile observatorilor și oponenților politici francezi, scrie Politico.

În timpul unui interviu acordat postului de televiziune francez France 2, președintele Macron a declarat că Parisul nu va folosi „evident” arme nucleare ca răspuns la un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei.

„Franța are o doctrină nucleară care se bazează pe interesele vitale ale țării și care sunt clar definite. Acestea nu ar fi afectate dacă ar exista un atac balistic nuclear în Ucraina sau în regiune”, a spus președintele francez.

De atunci, Macron a fost criticat pentru că a încălcat cutuma de a rămâne vag pe tema disuasiunii nucleare, într-un moment în care liderul rus Vladimir Putin a făcut amenințări nucleare.

„Credibilitatea disuasiunii [nucleare] se bazează pe a nu spune nimic despre ceea ce ar trebui să facem”, a declarat fostul președinte francez François Hollande la radio FranceInfo, adăugând că trebuie „să spunem cât mai puțin posibil și să fim pregătiți să facem cât mai mult posibil.”

În calitate de lider al singurei puteri nucleare din Uniunea Europeană, comentariile lui Macron că nu ar răspunde unui atac nuclear în Ucraina „sau în regiune” sunt puțin probabil să liniștească statele membre UE aparținând NATO precum Polonia, România sau Slovacia. Articolul 5 din tratatul NATO prevede că aliații ar trebui să apere aliți membri ai alianței în caz de atac, scrie Politico.

Putin a ridicat luna trecută miza unui război nuclear într-o escaladare majoră a discursului, amenințând că va folosi „toate resursele” pe care le are la dispoziție pentru a câștiga.

În timp ce SUA au rămas neclare cu privire la modul în care ar răspunde la un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei, au precizat totuși că Rusia s-ar confrunta cu un răspuns al forțelor convenționale.

Bruno Tertrais, director adjunct al think tank-ului Fundația pentru Cercetare Strategică, a pus sub semnul întrebării decizia „curioasă” a lui Macron de a preciza limitele doctrinei nucleare franceze și momentul în care a fost formulată declarația.

„După părerea mea, răspunsul corect ar fi trebuit să fie: nu voi juca acest joc... și oricum domnul Putin trebuie să fie conștient că va pierde”, a scris el pe Twitter.

„Când l-am auzit vorbind, aproape că am căzut de pe scaun”, a spus deputatul conservator Jean-Louis Thiériot, vicepreședinte al comisiei de apărare din Adunarea Națională.

„Este o greșeală politică. Unul dintre principiile disuasiunii nucleare este că există o incertitudine cu privire la ceea ce este considerat un interes vital”, a spus el.

Thiériot crede că mesajul lui Macron ar fi fost destinat alegătorilor de acasă, care sunt îngrijorați de sprijinul militar al Franței pentru Ucraina și de posibilitatea unui război nuclear.

Președintele francez nu a făcut nicio declarație cu privire la care ar putea fi răspunsul convențional al Franței dacă Rusia ar folosi arme nucleare. Luni, țările G7 au lansat o declarație în care a avertizat că Rusia s-ar confrunta cu „consecințe grave” dacă o va face.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri