Macron: Franța livrează Ucrainei tunuri Caesar și rachete antitanc

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron face declarații
Președintel Franței, Emmanuel Macron. Foto: Profimedia

Franţa furnizează rachete antitanc Milan şi tunuri Caesar Ucrainei pentru a o ajuta să facă faţă invaziei ruse, a afirmat preşedintele Emmanuel Macron într-un interviu apărut vineri în cotidianul Ouest-France, preluat de AFP, informează Agerpres.

Până acum, Parisul a evitat să precizeze tipurile de armamente livrate Kievului, admiţând doar că „100 milioane de euro în donaţii materiale au fost deja efectuate” şi anunţând furnizarea de „capacităţi militare complementare”.

„Livrăm (...) echipamente corespunzătoare, de la (rachete) Milan la (tunuri) Caesar, trecând prin mai multe tipuri de armamente”, a răspuns Macron în interviu la întrebarea privind furnizarea de arme grele Ucrainei de către Europa.

„Cred că trebuie continuat pe acest drum. În continuare cu o linie roşie care este de a nu intra în cobeligeranţă”, a adăugat el.

Solicitat de AFP, Palatul Elysée nu a precizat numărul de rachete Milan şi tunuri Caesar livrate, pentru a „nu da informaţii operaţionale” ce ar putea fi folosite de armata rusă.

Conform preşedinţiei, rachete Milan „au fost deja livrate”, în timp ce tunurile Caesar „vor fi livrate în zilele următoare”, împreună cu „mii de obuze”.

Pe de altă parte, patruzeci de militari ucraineni urmează să fie instruiţi în Franţa începând de sâmbătă, a adăugat Palatul Elysée, fără alte precizări.

Armata terestră franceză dispune de 76 tunuri Caesar de 155 mm, montate pe camioane şi cu o rază de acţiune de 40 km.

Mai multe state NATO au dat deja undă verde livrărilor de armament greu, printre ele SUA, Marea Britanie, Cehia sau Ţările de Jos, aminteşte AFP.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri