Macron i-a explicat lui Zelenski de ce nu a folosit cuvântul genocid împotriva lui Vladimir Putin

Data actualizării: Data publicării:
macron si zelenski dupa o conferinta comuna
Zelenski a catalogat refuzul lui Macron de a vorbi de un genocid în Ucraina drept "foarte dureros". Foto: Profimedia Images

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, şi-a justificat decizia de a nu folosi cuvântul genocid împotriva lui Vladimir Putin spunând că "escaladarea verbală" "nu va ajuta Ucraina" şi i-ar putea antrena pe occidentali să intervină. Macron a discutat la telefon, joi, cu omologul său ucrainean, care a catalogat ca fiind "foarte dureros" refuzul acestuia de a denunţa "genocidul" din țara sa.

Şeful statului francez a precizat la postul de radio France Bleu că a vorbit joi dimineaţă cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care miercuri a considerat "foarte dureros" refuzul său de a denunţa "genocidul" din Ucraina, relatează AFP.

"Cuvântul genocid are un sens" şi "trebuie atribuit de jurişti, nu de politicieni", a declarat Emmanuel Macron, într-o vizită la Le Havre (nord-vest) în cadrul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa.

În opinia sa, "statele care consideră că este un genocid trebuie să intervină prin convenţiile internaţionale. Asta vor oamenii? Nu cred", pentru că asta ar însemna "a deveni cobeligerant" al conflictului.

"Trebuie ca toată lumea să ştie să-şi păstreze raţiunea, nu ajută Ucraina să se intre într-o escaladare verbală fără să se tragă toate consecinţele", a avertizat el.

"Păstrez aceeaşi linie de acţiune: să facem totul pentru a opri acest război, să fim alături de ucraineni"

"Păstrez aceeaşi linie de acţiune: să facem totul pentru a opri acest război, să fim alături de ucraineni, să avem în continuare măsurile de solidaritate şi să lucrăm pentru a găsi pacea şi a ne proteja compatrioţii de război", a ţinut el să adauge la postul de radio.

Preşedinţii Macron şi Zelenski au discutat din nou joi seară, a informat Palatul Elysée, potrivit căruia şeful statului ucrainean "i-a mulţumit" omologului său francez pentru livrările de arme care au avut loc.

Emmanuel Macron, a subliniat Palatul Elysée, i-a dat asigurări interlocutorului său că Franţa a rămas mobilizată pentru a răspunde nevoilor umanitare ale populaţiei din Ucraina, prin trimiterea de ajutoare necesare pe teren şi prin continuarea acţiunii cu organizaţiile internaţionale competente pentru a permite evacuarea civililor spre destinaţii alese de ei. "Un nou convoi va pleca mâine (vineri - n.r.)".

Mai mulţi lideri, printre care preşedintele american, Joe Biden, îl acuză pe Vladimir Putin că a comis un "genocid" în Ucraina, poziţie salutată de Kiev.

Dar, pe lângă Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-au abţinut de la folosirea acestui termen. "Genocidul este strict definit în dreptul internaţional. Iar la ONU, ne bazăm pe determinarea juridică a organelor judiciare corespunzătoare", a spus Antonio Guterres.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri