Macron i-a spus lui Biden că țările OPEC își pot mări foarte puțin producția de petrol

Data publicării:
Germany G7 Summit
Macron și Biden la G7. Foto: Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron a spus luni că președintele Emiratelor Arabe Unite, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan (MbZ), i-a transmis că doi dintre principalii producători de petrol din OPEC, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, își pot mări producția foarte puțin, scrie Reuters

„Am avut o convorbire cu MbZ. Mi-a spus două lucruri. Suntem la maximum, maximum (cu capacitatea de producție - n.r.). Asta susține el”, a fost auzit Emmanuel Macron spunându-i președintelui american Joe Biden în cadrul summit-ului G7, potrivit Reuters.

„Și a mai spus că Arabia Saudită poate mări cu 150 (de mii de barili pe zi - n.r.). Poate puțin mai mult, dar nu au capacități mari mai devreme de șase luni”, a adăugat Macron, citat de Reuters.

Prețul petrolului Brent a crescut cu peste 2 dolari, depășind 115 dolari pe baril la știrea despre rezervele globale limitate și cererea în creștere.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt văzute ca singurele țări din grupul producătorilor OPEC și din lume care mai au capatitate de a-și crește producția.

Occidentul caută modalități de a reduce importurile de petrol din Rusia pentru a sancționa Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Arabia Saudită produce în momentul de față 10,5 milioane de barili pe zi și are o capacitate de 12 - 12,5 milioane de barili, ceea ce, teoretic, i-ar permite o creștere a producției cu 2 milioane de barili pe zi.

Emiratele Arabe Unite produc circa 3 milioane de barili pe zi, au o capacitate de 3,4 milioane de barili pe zi și lucrează în momentul de față la creșterea ei la 4 milioane de barili pe zi.

Știrea, așa cum a fost prezentată de Macron, este o veste proastă pentru piețele de petrol, dacă doi dintre cei mai mari producători abia își pot mări producția. 

Europa caută soluții de a înlocui 2 milioane de barili de țiței pe zi și încă 2 milioane de barili de combustibil pe zi, pe care le importa din Rusia până la declanșarea invaziei în Ucraina.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri