Macron, la prima întâlnire a Comunității Politice Europene: „Dăm un mesaj de unitate al Europei noastre”

Data publicării:
Emmanuel Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron. Foto; Profimedia Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune că nou-creata Comunitate Politică Europeană transmite un mesaj de „unitate” pe continent într-un moment în care Europa și lumea sunt zguduite de războiul din Ucraina.

„Este, aşadar, un mesaj de unitate al Europei noastre”, a spus Macron la Castelul din Praga, unde are loc acest nou format cu 44 de ţări, printre care cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și țări apropiat de blocul european, relatează Agerpres care citează agenții europene.

Şeful statului francez a insistat, printre altele, asupra „solidarităţii europene” necesare pentru a face faţă crizei energetice. El şi-a exprimat speranţa că noua comunitate va avea un impact durabil asupra viitorului Europei.

„Împărtăşim acelaşi spaţiu, adesea aceeaşi istorie, şi avem datoria de a scrie împreună viitorul nostru”, a spus Macron.

Noua grupare paneuropeană este o iniţiativă a lui Emmanuel Macron, care vede în ea o oportunitate de a structura dialogul de pe poziţii de egalitate între statele UE şi cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă toate ţările europene.

CPE include câteva ţări care doresc să adere la Uniunea Europeană, dar şi pe singura care a părăsit vreodată blocul, Regatul Unit.

„Obiectivul este în primul rând să existe o înţelegere comună a situaţiei care afectează Europa, să construim o strategie comună şi să avem o conversaţie strategică”, a explicat preşedintele francez.

El a adăugat că speră ca CPE să se reunească la fiecare şase luni şi ca întâlnirile sale să dea naştere unor iniţiative comune.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat că reuniunea de la Praga va evidenţia izolarea internaţională a Rusiei din cauza războiului declanşat de aceasta contra Ucrainei vecine şi că este „o cale de a căuta o nouă ordine fără Rusia”.

Nu este aşteptat niciun comunicat oficial la finalul summitului din capitala cehă; pe fondul acestuia vor avea loc numeroase întâlniri bilaterale între liderii participanţi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri