Macron, reacție la afirmațiile lui Truss: Dacă nu ne putem da seama dacă suntem prieteni sau dușmani, atunci vom avea probleme serioase

Data publicării:
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron, președintele Franței. Foto: Profimedia Images

Relațiile franco-britanice se îndreaptă spre „probleme serioase” dacă cele două țări nu pot spune cert dacă sunt prietene sau dușmane, a spus președintele Franței, Emmanuel Macron, ca reacție la afirmația aspirantei la poziția de prim-ministru al guvernului britanic, Liz Truss, conform BBC.

Emmanuel Macron a reacționat după ce Liz Truss a spus că încă „se decide” dacă președintele francez este „prieten sau dușman”.

Totuși, președintele Franței a insistat că Regatul Unit rămâne un aliat pentru Franța, în ciuda greșelilor ocazionale făcute de liderii săi. Actualul prim-ministru, Boris Johnson, a afirmat și el că Macron este un „bun amic” al Regatului.

„Dacă francezii și britanicii nu pot să spună dacă sunt prieteni sau dușmani – termenul nu este neutru – atunci vom avea o problemă”, a declarat președintele Franței.

El a spus, însă, că pentru Franța, Regatul Unit este un „prieten puternic și aliat, oricine ar fi liderii săi și, uneori, în ciuda liderilor săi și micilor greșeli pe care le mai fac în discursurile lor”.

Mai mulți politicieni influenți din Marea Britanie au acuzat-o pe Truss, favorita să devină noua șefă a guvernului britanic, că strică relațiile Regatului cu Franța, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi de-a lungul ultimului secol.

Comentariile lui Truss au fost făcute la finalul unui eveniment de campanie, în care candidații răspund la întrebări rapide din partea gazdei. Ea a spus că „juriul încă decide” în privința întrebării dacă Macron este „prieten sau dușman”. Șefa diplomației britanice a spus că îl va judeca pe președintele francez „după fapte, nu după vorbe”.

Când i s-a adresat aceeași întrebare, contracandidatul lui Truss, Rishi Sunak, a spus că Macron este un prieten pentru Marea Britanie.

Președintele Macron a spus că, dacă i s-ar fi pus aceeași întrebare cu privire la următorul lider al Regatului Unit, ar fi dat același răspuns pe care l-a dat și Rishi Sunak și că nu ar fi ezitat „nici măcar o secundă”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri