Macron și Erdogan, la prima întâlnire după conflictele dure de anul trecut. Cei doi lideri vor să „clarifice” subiectele controversate

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Turicei, Recep Tayyip Erdogan.
Președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele Turciei, Recep Erdogan, au discutat la Bruxelles, luni, înainte de summit-ul NATO. Este vorba de prima întâlnire a celor doi lideri după mai multe episoade de conflict la anul trecut - discuția a fost menită să „clarifice” subiectele controversate din relațiile franco-turce din ultimul an.

În timpul discuţiei „substanţiale” care a durat circa 45 de minute şi a avut loc la sediul NATO, înainte de începerea oficială a summitului Alianţei, cei doi şefi de stat „şi-au exprimat voinţa de a avansa împreună în ce priveşte Siria şi Libia”, două dintre subiectele de divergenţă, a anunțat administrația prezidențială franceză.

Emmanuel Macron şi-a „reiterat voinţa de clarificare strategică între aliaţi cu privire la valorile, principiile şi regulile din cadrul Alianţei”, transmis președinția franceză, conform AFP, citat de Agerpres.

Franţa şi Turcia s-au plasat pe poziţii antagonice la NATO în mai multe subiecte, în special în ce priveşte Mediterana de est, unde Parisul a susţinut Atena în faţa ambiţiilor Ankarei în problema hidrocarburilor şi care a fost scena unui incident între o navă turcă şi una franceză, în iunie anul trecut.

Relaţiile bilaterale au avut de suferit şi din cauza dezacordurilor privind Siria, Libia şi mai nou conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia legat de Nagorno Karabah.

În octombrie, Erdogan spus că Macron are tulburări de sănătate mintală” și l-a acuzat că duce o „campanie de ură” împotriva islamului. În cursul discuţiei de luni „s-a făcut şi o clarificare în ce priveşte islamul”, a mai transmis președinția franceză.

Macron i-a cerut lui Erdogan să permită „transferul accelerat” în Franţa al unui francez condamnat la 16 ani de închisoare de justiţia turcă pentru deţinere de droguri. Fabien Azoulay, de 43 de ani, a fost arestat în timpul unei deplasări la Istanbul în 2017 pentru un implant de păr, explicaţia fiind că a cumpărat de pe internet o fiolă de GBL, un solvent folosit ca stimulent.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri