Macron și Ursula von der Leyen merg la Beijing: "Trebuie să angajăm China de partea noastră pentru a face presiuni asupra Rusiei"

Data publicării:
Emmanuel Macron, președintele Franței, o întâmpină pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, la Palatul Elysee, pe 12 decembrie 2022.
Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen vor merge la Beijing în luna aprilie. Foto: Profimedia Images

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se va alătura preşedintelui francez Emmanuel Macron într-o vizită la Beijing, luna viitoare, pentru a prezenta "vocea unită" a Europei și a convinge China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta invazia din Ucraina, a declarat șeful statului francez, informează Agerpres.

"I-am propus preşedintei Von der Leyen să mă însoţească pentru o parte" a vizitei pentru a prezenta o "voce unită" la Beijing, a spus Macron într-o conferinţă de presă desfăşurată la finalul Consiliului European de primăvară de la Bruxelles.

Trebuie "încercat la maximum să angajăm China de partea noastră pentru a face presiuni asupra Rusiei, pentru a nu utiliza, evident, armele chimice şi nucleare şi a opri conflictul, a reveni la masa negocierilor şi a permite respectarea dreptului internaţional, adică integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei", a precizat el.

Vizita va avea loc în prima săptămână a lunii aprilie.

În timpul discuţiilor desfăşurate în toamna anului trecut pe acest subiect, liderii europeni şi-au exprimat dorinţa de a găsi o cale proprie în relaţia cu China, fără a se alinia la politica Statelor Unite şi a se lăsa antrenaţi într-o logică a "confruntării sistematice".

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri