Cum a salutat MAE din Belarus „cu respect și înțelegere” decretele semnate luni seara de Putin

Data actualizării: Data publicării:
putin si lukasenko
Putin și vasalul său, Lukașenko, bucurându-se de o zi la schi în stațiunea Gazprom din Soci. Sursa foto: Profimedia Images

Ministerul de externe de la Minsk a venit, marți, cu o reacție oficială, după ce președintele Federației Ruse a semnat decretul pentru recunoașterea independenței republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk. Tonul folosit de diplomații lui Lukașenko în comunicatul oficial este unul umil: „Cu respect și înțelegere acceptăm decizia Rusiei de a recunoaște independența republicilor Donețk și Lugansk”

Reacția oficialilor lui Lukașenko vine după o pleiadă venită de la sateliții tradiționali ai Moscovei. Imediat după anunțul lui Putin, Venezuela, Cuba, Nicaragua și o altă serie de state totalitare au salutat decizia Rusiei de a recunoaște independența republicilor secesioniste din Donbas. 

De asemenea, oficialii de la Minsk mai declară în comunicatul MAE belarus că „acest pas al Rusiei nu are o dimensiune politică, dar și una umanitară și umană serioasă, având în vedere numărul cetățenilor ruși care trăiesc pe teritoriul celor două republici și se confruntă cu tot felul de privațiuni de mai bine opt ani. Salutăm declarațiile părții ruse privind deschiderea către diplomație în acest context. Negocierile sunt singura cale prin care se poate evită vărsare de sânge între popoarele fraterne slave”. 

Anunțul vine în contextul în care dictatorul Lukașenko a devenit tot mai servil față de puterea de la Kremlin. Într-o conferință de presă, întrebat despre care vor fi pașii următori în contextul conflictului din estul Ucrainei, Lukașenko a răspuns: „Acum ne vom consulta cu fratele mai mare (arătând spre Putin) și vom decide, nu trebuie să vă faceți griji”, conform postului public de televiziune din Federația Rusă. 

Sursa: Postul public de televiziune din Federația Rusă 

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri