Magazinele din Polonia, închise duminica: „Familia trebuie să se roage, nu să stea la shopping”

Data actualizării: Data publicării:
Closed label on the cloud-shaped board, hanging behind the glass door at coffee shop to notice customer service
Polonia a adoptat încă din 2018 o lege care obligă magazinele să nu comercializeze duminica. Foto: Profimedia Images

Ministrul Familiei din Polonia, Marlena Malag, a declarat joi, referitor la interdicția magazinelor de a vinde duminica, că „e timpul pentru familie, pentru rugăciune, nu pentru shopping”. Ministrul polonez susține că va organiza o masă rotundă cu reprezentanți din industrie pentru a le cere să respecte „pe deplin interdicția comercială de duminică”.

Potrivit ministrului, „duminica este cea mai importantă zi a săptămânii”. „Această zi ar trebui să fie petrecută cu familia. Este timpul ca familia să se roage, nu să petreacă timpul în magazin. Am vrea să vorbim despre asta la masa rotundă”, a explicat ea.

„Vom lucra la această idee pentru a o operaționaliza. Planificăm o astfel de întâlnire. Trebuie să fie implicat și Inspectoratul de Muncă pentru a pune în aplicare efectiv ceea ce este prevăzut în lege, deoarece legea care interzice activitatea comercială duminica este un act strict”, a spus Malag, potrivit Business Insider.

Interdicția Poloniei privind comerțul duminica a fost introdusă în 2018 de guvernul conservator condus de Partidul Lege și Justiție (PiS), ca răspuns la o inițiativă lansată de sindicatul „Solidaritatea” și susținută de biserica catolică.

Cu toate acestea, restricțiile conțin o serie de excepții, pe care unele lanțuri de retail au încercat să le exploateze. La începutul acestui an, guvernul a eliminat o astfel de excepție care permitea magazinelor să rămână deschise dacă ofereau servicii poștale.

De asemenea, unii comercianți și-au ținut magazinele deschise folosind case de marcat cu autoservire, cu un angajat oficial „aranjand doar mărfurile pe rafturi”.

În ultimele săptămâni, Biedronka, unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Polonia, a găsit o modalitate nouă de a ocoli restricțiile, prin transformarea unor secțiuni din magazine în biblioteci sau centre medicale. În cele din urmă, compania a renunțat la idee, potrivit sindicatului „Solidaritatea”.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri