Foto Magmă vulcanică activă și în creștere, descoperită cu tehnică de ultimă generație la 7 km de insula grecească Santorini

Data actualizării: Data publicării:
vulcan subacvatic
Vulcan subacvatic. Foto: Profimedia Imagese

Specialiștii seismologi se concentrază de câteva săptămâni asupra vulcanului submarin Kolumbo. Sub el, a fost depistată recent, printr-o tehnică avansată, o cameră magmatică în creștere, scrie Live Science. Descoperirea a atras atenția experților vulcanologi care au stabilit că vulacanul Kolumbo, de lângă insula Santorini, trebuie monitorizat îndeaproape. Un Observator vulcanic instalat pe fundului mării din Santorini urmează să fie pus în funcțiune.

Camera de magmă este un bazin mare de rocă lichidă sub suprafața Pământului, greu de detectat în adânc. De data aceasta, a fost folosită o nouă tehnică de imagistică pentru vulcani. Aceasta produce imagini de înaltă rezoluție ale proprietăților undelor seismice. Așa a putut fi depistat un corp mare, nedetectat anterior, de magmă mobilă sub Kolumbo, un vulcan submarin activ lângă Santorini, în Grecia.

Mai exact, s-a folosit o metodă numită inversarea formei de undă completă, care folosește unde seismice produse artificial pentru a crea o imagine de înaltă rezoluție care arată cât de rigidă sau moale este roca subterană.

„Inversarea completă a formei de undă este similară cu o ecografie medicală”, a declarat coautorul Michele Paulatto, vulcanolog la Imperial College London, scrie Live Science. „Folosește unde sonore pentru a construi o imagine a structurii subterane a unui vulcan”, a adăugat el.

Vulcanii subacvatici sunt monitorizați la fel ca omologii lor de pe uscat, dar deoarece seismometrele submarine sunt dificil de instalat, oamenii de știință au mai puține date despre vulcanii submarini. În încercarea de a depăși această problemă, cercetătorii au decis să încerce o tehnică diferită pentru a studia interiorul vulcanului Kolumbo.

Prezența camerei de magmă crește șansele unei erupții viitoare. Dacă magma ar găsi o cale către suprafață, atunci rezultatul ar fi o erupție vulcanică, spun studiile.

Reprezentare grafică a vulcanului subacvatic Kolumbo. Foto: https://volcanoroots.org/santorini-and-kolumbo/

Toate acestea au determinat cercetătorii să recomande stații de monitorizare a pericolelor în timp real din apropierea acestui vulcan submarin activ, dar și a altora, pentru a îmbunătăți estimările cu privire la momentul în care ar putea avea loc o erupție.

Santorini a fost spulberată în urmă cu 400 de ani de Kolumbo

Kolumbo este unul dintre cei mai activi vulcani submarini din lume, situat la aproximativ 7 kilometri de insula Santorini și la 500 de metri sub suprafața mării.

Harta zonei în care se află Vulcanul Kolumbo. Foto: vulcanoroots.com

Conform relatărilor istorice, în urmă cu 400 de ani, Vulcanul Kolumbo a erupt, spulberând pitoresca insulă grecească Santorini.

Un studiu publicat pe 22 octombrie 2022 în jurnalul Geochemistry, Geophysics, Geosystems a arătat că aceasta cameră de magmă nedetectată anterior, care crește sub vulcanul Kolumbo, ar putea duce la o altă erupție, punând astfel în pericol locuitorii și turiștii din Santorini.

Calcule experților arată o creștere semnificativă a camarei de magmă cu o rată de 141 de milioane de picioare cubi, adică 4 milioane de metri cubi, pe an încă de la erupția sa din 1650.

Camera deține acum aproximativ 1,4 km cubi de magmă, a descoperit echipa.

În urmă cu 400 de ani, cantitatea estimată de magmă ejectată de Kolumbo a fost de 2 km cubi.

Pentru Kolumbo, o echipă internațională de oameni de știință a lucrat la înființarea unui observator al fundului mării numit Observatorul vulcanic al fundului mării din Santorini. Odată ce observatorul va fi pus în funcțiune, oamenii de știință și experții vor avea suficientă tehnică pentru a monitoriza eventualele erupții.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri