Mai multe nave rusești capabile de operațiuni subacvatice au dat târcoale Nord Stream înainte de explozia din 2022

Data publicării:
acumulare de gaze în apă după exploziile de la Nord Stream
Foto: Profimedia Images

Nave rusești capabile de operațiuni subacvatice au fost prezente aproape de locul în care a avut loc exploziile de la gazoductele Nord Stream în Marea Nordului, conform unei investigații, relatează BBC. Vasele au fost localizate de investigatori cu ajutorul unor interceptări ale comunicațiilor marinei ruse.

Investigații formale încă sunt în desfășurare în țările din apropierea locului exploziei care a avariat grav gazoductele, în septembrie 2022, și care le-a scos din funcțiune.

Cel mai nou program al seriei de documentare „Putin’s Shadow War” și podcastul „Cold Front” arată că există noi indicii care sugerează implicarea Rusiei în actul de sabotaj la Nord Stream.

Seria este produsă de televiziuni din țările nordice și a dezvăluit, luna trecută, că navele rusești păreau că efectuează o cartografiere a centralelor eoliene din Marea Nordului, inclusiv cele din apropiere de coasta britanică.

Acum, cel mai recent episod se concentrează pe ceea ce se spune că au fost mișcări suspicioase ale navelor rusești înainte de explozie.

Trei nave rusești au dat târcoale locului în care a explodat Nord Stream

Printre navele care ar fi fost prezente s-ar fi aflat și vasul de cercetare Sibiriakov, remorcherul SB-123 și o a treia navă din flota rusească pe care investigatorii nu au putut să o identifice.

Aceste așa-zise „nave-fantomă” își închiseseră transmițătoarele. Realizatorii documentarului au reușit, însă, să le urmărească mișcările folosind comunicațiile radio pe care vasele le trimiteau bazelor navale rusești între iunie și septembrie 2022.

Aceste mișcări au fost urmărite de un ofițer de informații britanic care mai lucrase pe interceptarea flotei baltice a Rusiei până în 2018. Ofițerul, care a vrut să-și păstreze anonimatul, a spus că a folosit informații open-source și comunicații radio pentru a realiza cercetarea.

Aceste vase rusești ar fi fost în apropiere de locul exploziei pentru mai multe ore, iar într-un alt cz, o zi întreagă.

Una dintre nave, Sibiriakov, ar fi capabilă de supraveghere subacvatică și de cartografiere și are inclusiv capacitatea de a lansa mici vehicule subacvatice.

Conform sursei citate, nava a avut o traiectorie „neobișnuită” în iunie, în jurul locului în care a avut loc explozia la gazoduct. În această perioadă, Sibiriakov a trecut pe modul de comunicații secrete.

Un alt vas, neidentificat până acum, a fost, de asemenea, prezent în zonă cu o săptămână înainte, în iunie 2022.

Al treilea vas, remorcherul SB-123, ar fi ajuns în zonă  cu doar cinci zile înainte de explozia din septembrie. Comunicațiile radio sugerează că a stat acolo toată seară și toată noaptea dinaintea atacului, înainte de a reveni în Rusia.

Imaginile din satelit examinate de realizatorii documentarilor sprijină afirmațiile cu privire la rutele neobișnuite ale vaselor. Alte informații din Germania sunt că Sibiriakov s-a aflat în zonă în zilele de 21 și 22 septembrie.

Săptămâna trecută a apărut informația că armata daneză a făcut 26 de fotografii unui alt vas rusesc specializat în operațiuni submarine, în apropiere de locul exploziei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri