Mai mulți miniștri din Cipru se vaccinează cu AstraZeneca pentru „a transmite un mesaj de încredere”

Data actualizării: Data publicării:
AstraZeneca vaccin doze in cutie
Vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Mai mulți miniștri ai guvernului cipriot se vor vaccina joi în grup împotriva Covid-19 cu serul de la AstraZeneca, evitat de compatrioții lor, pentru „a transmite un mesaj de încredere” populației, a anunțat purtătorul de cuvânt al executivului de la Nicosia, informează AFP, citată de Agerpres.

Vaccinul gigantului farmaceutic AstraZeneca este piatra de temelie a campaniei guvernului ce vizează imunizarea a 60% din cei aproximativ 900.000 de locuitori ai Republicii Cipru până la finalul lunii iunie.

Miniştrii încă nevaccinaţi vor primi câte o doză într-un centru de vaccinare din Nicosia pentru 'a trimite un mesaj de încredere în ce priveşte siguranţa şi eficacitatea vaccinului' britanic, a precizat purtătorul de cuvânt Kyriacos Koushos într-un comunicat.

Ministrul de externe Nikos Christodoulides, aflat într-o vizită în străinătate, va fi vaccinat pe 19 aprilie.

Ciprioții se tem de AstraZeneca și preferă Pfizer sau Moderna

Vaccinul de la AstraZeneca, la fel ca şi cel de la Johnson & Johnson, bazat pe aceeaşi tehnologie, este suspectat că poate provoca un tip rar de cheaguri de sânge.

Astfel, după apariția informațiilor privind efectele secundare, ciprioții preferă vaccinul companiilor americană Pfizer şi germană BioNTech, şi pe cel al firmei americane Moderna. Chiar dacă EMA a dat asigurări că beneficiile vaccinului de la AstraZeneca depășesc riscurile, aceștia nu par să își fi schimbat părerea.

Portalul de vaccinare este accesibil de marţi persoanelor de 55 şi 56 de ani, cărora le sunt puse la dispoziţie circa 200.000 de locuri, în majoritate pentru vaccinarea cu doze de la AstraZeneca. Însă mii de locuri rămân libere, ciprioţii preferând să aştepte să fie disponibile vaccinurile de la Pfizer şi Moderna, a indicat Ministerul Sănătăţii.

La fel s-a întâmplat săptămâna trecută în cazul persoanelor de 57 şi 58 de ani, pentru care sunt în continuare disponibile mii de doze de la AstraZeneca.

Aproape 53.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care 274 de decese, au fost raportate în Republica Cipru, partea sudică a insulei mediteraneene al cărei nord a fost invadat în 1974 de armata turcă.

Potrivit agenţiei de presă cipriote CNA, un transport de vaccinuri de la Johnson & Johnson este aşteptat miercuri. Nu este însă clar deocamdată ce se va întâmpla cu acest lot, date fiind problemele semnalate în SUA.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri